Tomma bänkrader i kyrkorna

Prästen Tom Randgard märker av coronavirusets spridning i världen även i den vardagliga verksamheten. "Den här tiden präglas av dualismen mellan oro och tillit", säger han.

Prästen Tom Randgard tror att kyrkan har en stor roll att spela i den krisartade situation som vi befinner oss i.

Prästen Tom Randgard tror att kyrkan har en stor roll att spela i den krisartade situation som vi befinner oss i.

Foto: Erik Grahn Lundgren

SKELLEFTEÅ2020-03-30 20:00
undefined
Med de nya restriktionerna får endast 50 personer vara i kyrkan – och på andra offentliga tillställningar eller sammankomster – samtidigt. Något som påverkar Svenska Kyrkans verksamhet – det lär bli många tomma bänkrader framöver.

Alla påverkas av coronaviruset, så även Svenska Kyrkan som står inför en rad utmaningar.

– Ofta i kriser så kommer vi samman, antingen till kyrkor eller andra platser. Nu möter vi en kris där vi inte får mötas. Tanken är att vi inte ska träffas och skaka hand eller kramas.

Med rådande omständigheter har Svenska Kyrkan nu istället fått förlägga en stor del av sin verksamhet till nätet. Speciellt med tanke på förbudet för sammankomster eller offentliga tillställningar med över 50 personer.

– Det här är en situation som vi är helt ovana vid. Vi har aldrig haft det på det här sättet tidigare, att vi får säga stopp i dörren efter 48 besökare. All vår verksamhet är pausad, men vi får nu hitta nya sätt att vara kyrka.

– Det finns andakter ute på hemsidorna och det kommer att komma fler. Präster, diakoner, pedagoger och musiker spelar in och lägger ut det på nätet.

undefined
Prästen Tom Randgard tror att kyrkan har en stor roll att spela i den krisartade situation som vi befinner oss i.

På den senaste gudstjänsten delade Tom Randgard ut agendor till människor, så att de ska kunna fira gudstjänsterna hemma.

– När kyrkklockorna ringer så håller man sig inte borta från kyrkan, utan man firar hemma. På så sätt kan man vara med i gemenskapen även om man inte är i kyrkan, säger han och berättar att söndagens gudstjänst skiljde sig tydligt från tidigare.

– Vi var färre än vad vi brukar vara och dessutom satt församlingen väldigt utspritt. Vi människor brukar söka oss till varandra för att vara nära i psalmsången, men nu var det väldigt utspritt.

Snart är det påsk och det kan komma att bli en väldigt annorlunda påsk i kyrkorna runt om i Sverige.

– I vanliga fall har vi över 500 besökare på påskdagen i Landskyrkan, men som jag har förstått det nu ska de livesända den om de får till ett tillstånd. Annars kommer man att spela in och sända det i efterhand.

– Sedan får vi se hur det blir med skärtorsdagen, långfredagen och midnattsmässan.

Avbokningar

Det är inte bara firandet av gudstjänsterna som påverkas av coronaviruset. Många väljer dessutom att avboka dop, vigslar eller begravningar.

– Det är mer än vanligt, men inte jättemånga, säger bokningsassistenten Lena Antonsson och berättar att det totalt är 15 vigslar, dop eller begravningar som ställts in på drygt en vecka.

Vad gäller kremering så har Daniel Pettersson, krematorieföreståndare på Alhemkyrkan, inte märkt av någon ökning. Kremering skulle kunna vara en lösning om man vill senarelägga en ceremoni för många besökare.

– Vi får se om det blir så att människor väljer direkt kremation för att sedan ha ceremoni med urna senare, säger Pettersson.

"Ofta i kriser så kommer vi samman, antingen till kyrkor eller andra platser. Nu möter vi en kris där vi inte får mötas. Tanken är att vi inte ska träffas och skaka hand eller kramas."

Efter ett dödsfall ska man begrava kroppen inom en månad, har man kremerat kroppen kan man vänta med gravsättningen.

– Vi ser tendenser i Sverige i stort, där man har en begravningsgudstjänst och sedan en minnesstund längre fram, säger Linda Randgard, kommunikatör på Svenska Kyrkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!