Göran Vårås, konsumentvägledare vid Skellefteå kommun, säger:
– Tidigare har vissa butiker i Sverige slarvat med prissättning och satt fiktiva priser, så det är bra om man kollar prisjämförelsetjänster och prisutvecklingen över tid så att man kan dubbelkolla om det är ett så bra kap som företaget säger.
Det har tidigare framkommit att vissa företag höjt priserna innan Black Friday för att sedan sänka dem. Syftet är att få det att se ut som de har kraftigt rabatterade priser.
Vad ska man göra om man känner sig lurad?
– Köpet står förmodligen kvar, men om du känner att företaget missbrukar reglerna och har felaktig marknadsföring kan du göra en anmälan till Konsumentverket.
Om du ska handla på nätet finns det också saker att hålla koll på.
– Kolla upp företaget du köper från om det finns något skrivet om dem och om det finns någon att kontakta. Inom EU finns bra konsumentlagar, men andra lagar kan gälla utanför EU. Det är viktigt att man läser villkoren och reglerna där man handlar, säger Göran Vårås.
På nätet omfattas handeln i EU av ångerrätten som innebär att konsumenten kan lämna tillbaka en vara som är köpt på rea. När det gäller fysiska butiker gäller istället öppet köp eller bytesrätt.
– Men ibland gäller inte det här på rea så det är bra att man kollar med butiken innan man köper.
Däremot gäller alltid konsumentköplagen så är det fel på en reavara går den fortfarande att reklamera.