För drygt en vecka sedan stod det klart att nästan 24 procent av personalen vid Kågeskolan var konstaterat smittade av covid-19. Det rör sig om 18 personer. En del som testade positivt uppvisade inga symtom vid tillfället, och en del av dessa är nu tillbaka i arbetet.
Skolan har i samråd med regionens smittskyddsenhet vidtagit flera försiktighetsåtgärder.
– Det råder ingen större fara på Kågeskolan än någon annanstans för tillfället, säger Gunilla Persson, smittskyddsläkare.
Trots att så många ur personalen varit smittade, tycks eleverna inte ha påverkats. Här syns ingen onormal frånvaro, enligt skolchef Anders Bergström.
Men väldigt många vuxna har varit sjuka. Är det säkert för riskgrupper?
– Det gäller alla arbetsplatser, vi vet inte hur det ser ut på andra håll, hur många som varit sjuka.
Åtgärderna som vidtagits vid Kågeskolan nu är desamma som ska råda i princip överallt, fortsätter hon.
– Det handlar om att sätta upp anslag om att hålla avstånd, se över arbetsplatsen så att inte flera personer jobbar i samma rum, eller att den som kan tar med sig arbete hem, säger hon.
De som testade positivt och redan arbetar – är inte det tidigt?
– Även här har vi vidtagit försiktighetsåtgärder, och sagt att den som testat positivt ska hålla sig hemma minst en vecka. Även om man är symtomfri, och det är en god marginal, säger Gunilla Persson.
WHO har däremot sagt att det är två veckors symtomfrihet som ska gälla. Här håller Folkhälsomyndigheten inte med. Gunilla Persson förklarar att det dels beror på den som varit symtomfri länge har en låg virusproduktionen, dels smittar man inte via hosta och nysningar längre.
Borde man inte följa två veckorsrådet för säkerhets skull?
– Ja, men då skulle ingen kunna jobba, och flera samhällsviktiga arbeten riskera att stanna av helt.
Gunilla Persson vill uppmana samtliga i allmänheten att iaktta försiktighetsåtgärderna, oavsett var man befinner sig.
– Det är lätt att se sina arbetskollegor som sin familj, men det är de inte. Vi måste fortsätta att hålla avstånd och tänka på det i alla sammanhang, i lunchrum och personalrum.
Varför kan vi inte se arbetskamrater som familj, vi träffas ju varje dag?
– Jo, men sedan går ni alla hem, och någon av er kan bli smittad från en dag till nästa och då utsätter ni varandra för smittan om ni är för nära. En dryg armslängds avstånd är vad som gäller.