De senaste årens framgångar är resultatet av ett arbete som bland annat initierades av Roland Granlund på Tieto i Skellefteå runt 2011. Det system som fanns började närma sig slutet och man insåg att framtiden låg i att kommunernas omsorgs- och välfärdssystem behövde förnyas för att möta framtidens behov och krav på digitalisering.
Utvecklades
Sagt och gjort. Det som var visionärt då är i dag utvecklat och en del av det vardagliga arbetet hos Tietos kommunkunder.
– De insåg att systemet måste vara enkelt och att mycket skulle vara mobilt, plattformsoberoende, processtyrt och med hög grad av automatisering.
Jörgen Larsson berättar att det var väldigt framsynt och att jobbet nu underlättas i alla led i till exempel äldreomsorgen, från handläggare till nattpersonal i den dagliga verksamheten, med effektivare processtöd och nya funktionaliteter.
Nyanställer
Framgångarna gör att Tieto nu nyanställer.
– Vi planerar att behöva anställa upp till 30 personer inom Welfare och det vi gör för Uppsala kommer också den övriga marknaden till godo.
Även Skellefteå kommun har valt Tieto och där sker nu ett införande av Lifecare, som det nya systemet heter. I det arbetet sker det en del utveckling via direkta kundmöten där användarna på kommunen hjälper Tieto att förbättra systemet.
– Nyckeln både hos sälj, support, leverans och systemutvecklare är att faktiskt förstå vad kunderna gör och hur man arbetar. Vi har medvetet behållit stora delar av support och utvecklingen i Skellefteå, berättar Larsson som betonar att det Tieto levererar är ett komplett system för att underlätta det vardagliga arbetet inom socialtjänsten samtidigt som det ger medborgarna delaktighet och insyn.
Lifecare är också förberett för att andra aktörer ska kunna integrera med systemet. Exempelvis lösningar för välfärdsteknologi såsom medicindosering och larm eller system för analys och uppföljning med mera kan integrera med systemet för att utbyta information.
Dominerande
I förra veckan vann Tieto upphandlingen i Uppsala där mer än 6000 anställda inom socialtjänsten kommer att använda systemet. Samma vecka valde också Lycksele, Robertsfors och Vindeln Tieto. Den senaste 18 månadersperioden har Tieto vunnit 15 liknande upphandlingar i Sverige.
– Vi har ett komplett verksamhetssystem för Nordens socialtjänster, berättar Larsson och konstaterar att det nu används av nära 600 av Nordens kommuner.
En stor del av verksamheten inom Tieto Nordic Welfare utgår från Skellefteå. I Tietohuset vid Viktoriaplatsen arbetar 110 av avdelningens totalt 250 anställda. Övrig personal jobbar i Finland och Norge, samt på Tietos utvecklarenheter i Indien och Polen.