Tidskapsel ska integreras i Skellefteås nya storbygge

Det officiella startskottet för ACE-huset har nu gått. Byggnaden som väntas bli ett nytt landmärke i Skellefteå beräknas stå klart 2027 och ska bland annat innehålla en tidskapsel.

"Vi vet att vi har enorm tillgång av förnyelsebar energi. Samverkan mellan både akademin, näringsliv, offentlig sektor är det som bygger den här framtida utvecklingen", säger Skellefteås kommundirektör Kristina Sundin Jonsson som håller i lådan som symboliserar tidskapseln tillsammans med kommunalrådet Evelina Fahlesson (S).

"Vi vet att vi har enorm tillgång av förnyelsebar energi. Samverkan mellan både akademin, näringsliv, offentlig sektor är det som bygger den här framtida utvecklingen", säger Skellefteås kommundirektör Kristina Sundin Jonsson som håller i lådan som symboliserar tidskapseln tillsammans med kommunalrådet Evelina Fahlesson (S).

Foto: Nellie Andersson

Skellefteå2024-10-08 05:00

Vi har tidigare berättat om bygget av ACE-huset som är i full gång vid älvskanten på campusområdet i Skellefteå. Under måndagen gick det officiella startskottet för huset.

Den nya byggnaden beskrivs av Skellefteå kommun bli en levande mötesplats, testbädd och labbmiljö för samhällets elektrifiering, och hemvist för kompetenscentret Arctic center of energy, ACE. ACE:s verksamhet uppges fokusera på cirkulär industri, uppkopplade städer och mobilitet.

Tobias Vahlne är verksamhetsledare för ACE, och beskriver den blivande byggnaden som ett epicenter.

– Vi vill verkligen se den som ett epicenter i epicententret. Om nu norra Sverige och Skellefteå ligger i framkant blir det här verkligen en symbol för allt det som sker och behöver göras, säger han.

– Här vill vi verkligen etablera Skellefteå som en motsvarighet till Milano för mode, ett Paris, Silicon valley eller vad man nu vill. Det här ska verkligen bli ett landmärke, inte bara här i staden utan världen i stort.

undefined
Enligt Tobias Vahlne, verksamhetsledare ACE, förs nu många dialoger med olika aktörer om de labbmiljöer som huset bland annat ska rymmas i huset.

Budgeten för bygget ligger på 435 miljoner kronor. Arbete pågår på platsen och sedan byggstart har markarbeten gjorts och pålning pågår. Peab är totalentreprenör i bygget, men byggherre är Skellefteå kommun.

Enligt Evenlina Fahlesson (S), kommunalråd i Skellefteå, innehåller projektet flera delar.

– Dels är själva byggnaden unik i sitt slag, där vi jobbar väldigt mycket med återbruk från sjukhuset och hållbarhet i flera olika delar, säger hon och fortsätter:

– Sedan är det också innehållet där det ska vara forskning innovation och utveckling inom bland annat energiområdet som nu vi vet är viktigt för Skellefteås framtid.

Förutom forskingsprojekt och utbildningar kommer det också finnas en tidskapsel i byggnaden, där tanken är att den ska fånga Skellefteå mellan åren 2024-2026. Tidskapseln ska integreras med huset och öppnas om 100 år. 

undefined
En tidskapsel kommer att integreras i huset och öppnas om 100 år.

Evenlina Fahlesson och kommundirektör Kristina Sundin Jonsson passade under måndagen på att lämna en sak till kapseln. 

– Vi har lagt ner en handduk med lite olika tidsmarkörer från Skellefteå, med olika byggnader som Skellefteå är känt för, säger Kristina Sundin Jonsson och förklarar att det speglar Skellefteå ut ett historiskt perspektiv, innan hon tillägger: 

– Vi tror att den här byggnaden kommer vara med på en framtida handduk.

undefined
Olika saker som ska hamna i tidskapseln lämnades på måndagen. Kommunalrådet och kommundirektören lämnade en handduk med olika skellefteåbyggnader som motiv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!