Drömmen om storvinsten driver en spelmissbrukare. Varenda krona man kommer över läggs på olika typer av spel, i hopp om att vinna tillbaka mer än vad man spenderat. Men det är ytterst sällan man gör det.
– Som spelare tänker man att det bara krävs en stor vinst innan man är tillbaka igen, säger skelleftekillen Linus Lindström, före detta spelmissbrukare och fotbollsprofil i Skellefteå.
För Linus blev spelandet är en flykt från verkligheten. I åtta år, präglade av skam och ångest, var han fast i missbruket.
– Väldigt ofta tog pengarna slut för mig, för det mesta bara några dagar efter lönen. De pengarna jag då förlorade försökte jag vinna tillbaka. Man tänker att enda sättet att bli av med ekonomiska problem är att fortsätta spela, berättar han.
Vad som började som roligt och spännande eskalerade till något fruktansvärt destruktivt. Ju mer pengar som satsades, desto större blev adrenalinkickarna. Och det var just jakten på dessa kickar som gjorde det så svårt att bryta den negativa spiralen där allt kretsade kring insatser och vinster.
– Spel har alltid varit närvarande i mitt liv, mer eller mindre. När jag var yngre hade jag många kompisar som spelade. Eftersom jag har hållit på mycket med idrott så kom jag i kontakt med sportspel som fotboll och hockey. Sakta men säkert blev det sedan mer och mer spelande.
Vid 22-års ålder insåg Linus Lindström att spelandet blivit problematiskt. Då hade det börjat gå ut över vänner och familj – och inte minst över privatekonomin. Men då förstod han inte att det kunde gå så illa som det gjorde.
Det var först fyra år senare som han slutligen sökte hjälp, då med insikten om att det inte fanns andra alternativ kvar. Lögnerna för familjen och flickvännen i kombination med lån och skulder fick honom berätta hur allvarligt problemet var.
– Jag behövde hjälp att sluta. Det var jobbig och vidrigt men ingenting jag ångrar. I det stora hela bemöttes situationen bra.
I dag är Linus helt fri från spelen sedan sex år tillbaka. Genom att berätta sin historia hoppas han kunna hjälpa andra som befinner sig i samma sits som han en gång var i. Han är också aktiv i Spelberoendegruppen Skellefteå. Hit kan du vända dig om du har problem med att spelandet och hit är även anhöriga välkomna.
Varannan vecka träffas de och stöttar varandra och nyligen anordnade gruppen ett öppet hus. Linus Lindström berättar att det ständigt är nya personer som tar kontakt och kommer på möten.
– Utan att ha gjort en analys så tror jag att det senaste årets instängda coronaläge har gjort att spelmissbruket ökat. Senaste tre månaderna har vi sett en markant ökning i Skellefteå, berättar han.
Vidare berättar Linus att det inte bara är spel om pengar som är kraftigt beroendeframkallande. 20 procent av de som kommer på mötena har problem med skärmberoende.
– Folk kan inte vara utan sin telefon utan de bygger upp hela livet via skärmen. Jag förstår att telefonen och skärmen är en viktig del av livet i dagens digitala samhälle, men man behöver ta sig ut och röra på sig.
Många som fastnat i spelmissbruk mår psykiskt dåligt. Enligt sajten ”Vetenskap och hälsa” är risken att dö till följd av suicid 15 gånger högre för spelberoende.
– Det är ett folkhälsoproblem. Vi ser bara toppen av isberget nu, det kommer bli mer, säger Linus.