Ungas texter ska in i skolan – satsar på ökat läsande

Baldergymnasiet deltar i ett nationellt forskningsprojekt. Texter som eleverna tar del av på fritiden ska användas i undervisningen: ”Största vinsten är att eleverna själva bidrar med referenser”, säger Maria Berglund, en av lärarna som ingår.

Lärarna Johan Hägglund och Maria Berglund samt eleverna Olivia Jonsson och Vera Lundmark ingår i projektet NYIS på Baldergymnasiet i Skellefteå.

Lärarna Johan Hägglund och Maria Berglund samt eleverna Olivia Jonsson och Vera Lundmark ingår i projektet NYIS på Baldergymnasiet i Skellefteå.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2020-10-08 16:36

Huvudprojektet handlar om utveckling, lärande och forskning och har fått namnet ULF. Det genomförs på uppdrag av regeringen. I Skellefteå kommun sker det i samarbete med Luleå tekniska universitet och det lokala projektet heter NYIS, vilket betyder ny text i svenska. 

Det handlar om hur nya arbetssätt kan öka elevernas motivation till läsning och leda till utvecklad läsförmåga. Förhoppningen är också att det ska bidra till bättre skolresultat för eleverna. 

– Min uppfattning är att elever inte läser så mycket traditionell litteratur i dag och det här projektet handlar om att lyfta in elevernas textvärldar i skolan, förklarar Maria Berglund och fortsätter: 

– Eleverna har fått göra en enkät och fyllt i en tidslinje om sina egna läsvanor. 

Hon säger också att en av huvudfrågorna som diskuterats är: ”Vad är en text”? 

Svaren är att det, förutom traditionell litteratur, kan handla om podcasts, digitala spel, serier och annat som unga tar till sig i läsväg. 

På Baldergymnasiet ingår tre lärare, en skolledare och en bibliotekarie samt Stefan Lundström, biträdande professor i svenska med didaktisk inriktning. Projektet omfattar elever i årskurs ett på skolans teknikprogram och det som redan skett är att man kartlagt elevernas läsvanor. Projekttiden är ett år, men det finns en förhoppning om att liknande forskningsprojekt ska kunna sjösättas och nyttjas i utbildningar. 

På Baldergymnasiet kommer lärarna att använda elevernas material i undervisningen. Det är tanken. 

– Vi undervisar utifrån elevernas material, bekräftar läraren Katarina Hurtig. 

– Det är jätteroligt att stå i klassrummet och jobba med det här och det handlar också om att utforska och respektera ungas textvärld i skolan, att erkänna deras kultur, säger Maria Berglund. 

Olivia Jonsson och Vera Lundmark är två elever som deltar. 

– Det känns bra att svenskundervisningen blir mer modern, säger Vera Lundmark och Olivia Jonsson tillägger:

– Det handlar också om att utveckla svenskan i skolan. 

Båda är eniga om att syftet är gott. 

– Svenska som ämne blir bredare och om fler av eleverna gillar det, så kan det underlätta för att studieresultaten ska bli bättre, säger Vera Lundmark. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!