Tester med 5G i Skellefteå och siktet inställt på 6G

I november 2020 invigdes testbädden för 5G på The Great Northern i Skellefteå. Vid ett digitalt seminarium som genomfördes under onsdagen presenterades det aktuella läget när det gäller pilottester. Här framkom det att Uleåborgs universitet i samarbete med Luleå tekniska universitet nu också vill skapa av världens första testbädd för 6G.

"5G och senare även 6G öppnar upp för hela nya typer av välfärdstjänster och de kommer också att få stor nytta inom industrin", säger  Karl Andersson.

"5G och senare även 6G öppnar upp för hela nya typer av välfärdstjänster och de kommer också att få stor nytta inom industrin", säger Karl Andersson.

Foto: Norran

Skellefteå2021-03-04 08:30

– Vi har arbetat med grundforskning kring 6G i tre år och 2030 siktar vi på att kunna starta en testbädd kring detta, berättar Mika Rantakokko, ledare för Arctic 5G-projektet vid Uleåborgs Universitet.

I Uleåborg, som är basen för Nokia, har det genomfört en hel del 5G-tester och nu arbetas det också med att utveckla 6G-tekniken. Man räknar med att det kan ta minst tio år innan nästa generations radioteknik kan vara i samma läge som 5G är nu. För 5G handlar det om gigabithastigheter och för 6G talas det om hastigheter på 1TB per sekund. En jämförelse med filmnedladdning är att med 5G tar det någon sekund att ladda ner en film vilket är en stor förbättring gentemot 4G men med 6G skulle man kunna ladda ner närmare 150 filmer på samma tid.

Men tillbaka till de testmiljöer för 5G som nu finns i Skellefteå, Luleå, Storuman och Övertorneå. På The Great Northern i Skellefteå har man två 5G-celler.

undefined
Med 6G skulle man kunna ladda ner närmare 150 filmer på några sekunder.

– Det är mycket bra eftersom man då kan testa övergången mellan cellerna vilket är en utmaning för 5G, berättar Anders Hedlund, delägare i företaget BI Nordic som bland annat samarbetar med Boliden när det gäller bygget av 5G-nät som ska användas för fjärrstyrda fordon i gruvorna.

I Luleå har man byggt ett ganska stort 5G-nät på Campusområdet och under mars ska en testbädd installeras i Kronandalen. I Överkalix finns testbädden i den byggnad som både rymmer en hälsocentral och ett äldreboende medan den i Storuman ska placeras i sjukstugan.

I Norr- och Västerbotten handlar det fortfarande om 5G Non Standalone där man går via det existerande 4G-nätet. Men i testbäddarna i norra Sverige och i Uleåborg ska man även testa 5G Standalone där det handlar om ett renodlat 5G-nät. 

– Med 5G Standalone får man en sex gånger snabbare uppkoppling med mobilen än för 5G Non Standalone, berättar Mats Nordberg, forskningsledare vid Ericsson Research i Luleå. 

Testbäddarna ingår i projektet ”5G för vård och omsorg i Övre Norrland”. 

– 5G och senare även 6G öppnar upp för hela nya typer av välfärdstjänster och de kommer också att få stor nytta inom industrin, avslutar Karl Andersson, professor vid Luleå tekniska universitet som driver projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!