Testcenter för vindkraft i kallt klimat läggs på is

Det blir inget testcenter för turbiner i vindkraftparken Uljabuouda – i alla fall inte nu. Skellefteå Kraft har nämligen placerat planerna i vänteläge på grund av bristande intresse från tillverkarna av turbiner och tänkbara testorganisationer.

Skellefteå Kraft valde förra sommaren att plocka ner tre av de tio vindkraftverken på Uljabuouda som uppfördes 2010

Skellefteå Kraft valde förra sommaren att plocka ner tre av de tio vindkraftverken på Uljabuouda som uppfördes 2010

Foto: Energimyndigheten

Skellefteå2023-05-27 06:00

2018 startade Skellefteå Kraft, tillsammans med det statliga forskningsinstitutet RISE, Vattenfall, Chalmers, berörda kommuner och branschorganisationer ett projekt med målet att skapa ett testcenter i vindkraftparken Uljabuouda i Arjeplogs kommun. Här skulle man välkomna vindkraftsaktörer från hela världen för att testa sina turbiner och andra komponenter under kalla och isiga förhållanden.

2020 fick Skellefteå Kraft tillstånd från Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Norrbotten att utveckla centret. Tillståndet innebar att det kunde byggas upp mot 330 meter höga vindkraftverk på platsen.

undefined
"Det vore bättre om en tredjepart som varken producerar turbiner eller köper dem faktiskt stod för testningen för att undvika jävssituationer, säger Stefan Skarp.

Projektet avslutades i december 2022 och Skellefteå Kraft har nu beslutat att avvakta med driva frågan om testcentret vidare. 

– Förutsättningar och kunskaper har skapats för att gå vidare och etablera en testanläggning, men Skellefteå Kraft skulle inte vara den mest lämpliga aktören för att göra testning. Det vore bättre om en tredjepart som varken producerar turbiner eller köper dem faktiskt stod för testningen för att undvika jävssituationer, säger Stefan Skarp, chef vindkraft Skellefteå Kraft.

Under projektet har olika forskningsinsatser genomförts och man har kommunicerat med turbintillverkare, systemleverantörer samt ägare av vindkraftparker. Olika affärsmodeller har också testats. 

Stefan Skarp berättar också att Skellefteå Kraft förra sommaren valde att plocka ner tre av de tio vindkraftverken på Uljabuouda som uppfördes 2010.

– Det krävdes nämligen en teknisk upprustning av dem som skulle bli alltför dyr att genomföra, säger han.

Som en del i projektet kring ett testcenter gav Skellefteå Kraft IVL, Svenska Miljöinstitutet, i uppdrag att se vilka möjligheter och flaskhalsar det finns för storskalig utbyggnad av vindkraft i norra Sverige.

I rapporten ”Vindkraft i kallt klimat” presenterar IVL fem slutsatser om detta: 

– En fortsatt utbyggnad av vindkraft i norra Sverige är sannolikt en helt avgörande förutsättning för uppfyllandet av Sveriges klimatmål inklusive miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan.

undefined
Idag finns det sju vindkraftverk i Uljabuouda.

– Vindkraften är både en möjliggörare och pådrivare för den regionala nyindustrialiseringen och den nationella/globala gröna omställningen.

– Norra Sveriges karaktärsdrag innebär inte att vindkraften orsakar allvarligare miljöeffekter, även om de kumulativa miljöeffekterna lokalt eller på sikt kan bli allvarliga på grund av många/storskaliga etableringar i regionen.

– En fortsatt utbyggnad av vindkraft i norra Sverige behöver betraktas brett och med ett samlat hållbarhetsperspektiv. Inte minst är de sociala aspekterna centrala. Det omfattar lokal förankring, inflytande och samverkan med andra näringar. Acceptansfrågan är både viktig och mångfacetterad.

– Det finns ett behov av förbättrad strategisk planering för en storskalig utbyggnad av vindkraft som kan bidra till att öka tempot och förutsägbarheten i genomförandet och undvika de flaskhalsar som uppstår inom nuvarande tillståndsprocesser.

– Det behövs forskning kring lämpliga lokaliseringsområden för tillkommande vindkraft ur ett holistiskt perspektiv, och bedömning av olika kumulativa aspekter av den gröna omställningen som kan bidra till förbättrade planerings- och tillståndsprocesser för landbaserad vindkraft.

Uljabuouda

Vindkraftparken på  Uljabuouda är byggd för att fungera i temperaturer ända ned till -30° och ska inte ta skada ens vid -40°. På grund av den låga medeltemperaturen på fjället är huvudtransformatorn inbyggd och en speciellt anpassad ståltyp har använts till bland annat tornen. Dessutom bidrar ett system för uppvärmning av vindkraftverkens oljor, till ökad driftsäkerhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!