Hemma hos Lena Stenvall bor terapihundarna Bob och Hugo. Två labradorer som möter alla besökare vid dörren med sina snälla ögon och viftande svansar.
– Hundar skapar snabbt relationer och de dömer ingen, säger hon och nickar mot hundarna.
2011 började Lena hjälpa våldsutsatta kvinnor att bearbeta sina trauman med hjälp av terapihundarna Jack och Pepper.
– Svårigheter med tilliten till andra människor är vanligt när man har blivit utsatt för våld. Att knyta an till hundar är många gånger betydligt lättare och ett bra första steg i att bygga upp tilliten till sin omgivning.
Mäns våld mot kvinnor är ett utbrett samhällsproblem. Förutom de fysiska skadorna är det vanligt med konsekvenser i form av depression, självskadebeteende, riskbruk av alkohol och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).
– Psykisk ohälsa handlar mycket om våra tankar. Ofta tänker vi om framtiden eller det som hänt med skrämmande eller mörka tankar. Att kunna rikta uppmärksamheten på nuet är en central del i att börja må bra igen. Hundar kan inget annat än leva i nuet och den förmågan vill jag ta hjälp av.
Hur har det sett ut när du inkluderat hundarna i behandlingen?
– De har fungerat som en förstärkning av insatsen på flera sätt. Initialt i bedömningssamtal och där har hundarna fått vara med för den som vill. Bara genom att vara där har hundarna avdramatiserat situationen enormt mycket.
I själva traumabehandlingen är det vanligt att man kastas tillbaka och återupplever händelsen i huvudet. Där har terapihundarna varit till stor hjälp, berättar Lena.
– Hundarna hjälpt kvinnorna att snabbt hitta tillbaka till nuet då det blivit för jobbigt. De har fått hjälp att gå mellan sin inre- och yttre värld. Ibland kan det ha hjälpt bara genom att stryka på hundens päls att kunna få tillbaka verklighetsförankringen.
Hon menar även att hundar har en unik förmåga att läsa av människors sinnesstämning.
– Hundarna känner oss bättre än vi känner oss själva, de vet sådant som vi inte vet. Mina hundar har ofta signalerat när personen behövt en paus i samtal, genom att sätta sig framför denne och ge ögonkontakt när ångesten blivit för hög. På så sätt har hunden kunnat erbjuda en mikropaus.
Vilka hundar lämpar sig som terapihundar?
– Alla hundar är egna individer. För att en hund ska passa som terapihund bör den vara socialt öppen och genuint nyfiken på sin omgivning. Beroende på vilken målgrupp hunden ska jobba med får man sedan skräddarsy utbildningen. Ingen hund ska göra någon som den inte är bekväm med, vi människor är hundarnas skyddsombud.
Insatserna Lena jobbar med är evidensbaserad och vetenskapligt grundad.
– Vi är många som har känt av att vi mår bra tillsammans med hundar och det finns också mycket forskning som stärker hundarnas välgörande effekt på människans fysiska och psykiska hälsa. Det har alltid varit utgångspunkten i mitt arbete.
Tycker du att Skellefteå kommun borde använda sig mer av terapihundar i sina verksamheter?
– Absolut. Jag tycker det till stor del är en outnyttjad resurs som skulle vara till stor hjälp för många i offentlig sektor. För alla som vill och kan ha en hund med på samtal och möten vet jag att hunden kan bidra och vara en resurs.