Teorin: Därför startade sopbilsbranden på Sörböle

Sopbilsbranden som orsakade den stora avspärrningen i ett villaområde på Sörböle förra månaden har inte utretts, men kommunen har en teori om en oljeläcka. I en anmälan till Arbetsmiljöverket beskriver sopbilschauffören hur branden började med en smäll.

Sopbilen började brinna under färd mitt i ett villaområde vid 09.30 den 11 januari.

Sopbilen började brinna under färd mitt i ett villaområde vid 09.30 den 11 januari.

Foto: Läsarbild

Skellefteå2021-02-04 11:46

Kvarteret mellan Plangatan och Travvägen var avspärrat under stora delar av dagen den 11 januari på grund av explosionsrisken från gastankarna som befann sig i fordonet.

Boende i området uppmanades att stanna kvar inomhus efter att branden utbröt vid 09.30 på förmiddagen. De som skulle ta sig hem långt in på eftermiddagen blev stoppade vid avspärrningstejpen då faran fortfarande inte var över. 

När räddningstjänsten kom fram till platsen var branden så pass långt gången att de valde att låta den brinna ut. MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kopplades in för att välja taktik på grund av explosionsrisken.

Skellefteå kommun har inte utrett den exakta orsaken av försäkringsanledningar, garantitiden har gått ut då fordonet är för gammalt, men det finns en teori.

– Det hade inte med gastankarna att göra. Det troliga är att det har uppstått ett hydrauloljeläckage under eller bakom hytten. Där har det duschat olja över avgassystemet, säger Lena Hällgren, enhetschef för insamling av hushållsavfall.

undefined
Villakvarteret var avspärrat under stora delar av dagen.

Hon har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

– Jag har anmält det som en allvarlig händelse. Även om ingen skadades hade det kunnat bli värre. Nu hann föraren ta sig ut, var lugn och inte chockad.

Oljespår i snön på gatan en bit bakom platsen där sopbilen stannade ska stärka teorin om att det började läcka hydraulolja.

undefined
Räddningstjänstens karta visar hur avspärrningen såg ut den 11 januari.

Norran har tagit del av arbetsmiljöanmälan, där sopbilschauffören beskrivit händelseförloppet. Där framgår det att han hörde en smäll bakom hytten och upptäckte att det började brinna.

”Jag stannar för att eventuellt försöka släcka med brandsläckare. Men när jag öppnar dörren så kommer lågorna in mot hytten”, skriver chauffören.

Han stänger av motorn och flyr fordonet men kommer på att hans mobiltelefon är kvar i hytten.

”Så jag springer in på andra sidan av sopbilen som inte hade börjat brinna än och tog mobilen. Medan jag sprang så ringde jag 112 och kollade så att inga andra personer gick i närheten av bilen på grund av sprängningsrisken”, avslutar han. 

undefined
Christer Holmér, avdelningschef för transport och service vid Skellefteå kommun.

Polisen har lämnat en rapport till kommunen efter händelsen.

– De gör alltid en utredning, vilket är standard, och de kunde konstatera att det inte var någonting brottsligt, säger Christer Holmér, avdelningschef för transport och service.

En gastank från sopbilen har skänkts till räddningstjänsten i Skellefteå i utbildningssyfte. 

– Vi skruvade loss gastankarna och tömde dem efter branden och det var inte kvar gas i dem. Den exakta brandorsaken är vi inte superintresserade av, utan mer om vad vi kan göra i framtiden om vi hamnar i det läget. Vi fick en säkerhetsventil för att kunna se hur den fungerar rent fysiskt, hur den är uppbyggd och i lugn och ro få ett grepp om hur de fungerar i detalj, säger Johan Marklund vid räddningstjänsten.

undefined
Ett stort blåljuspådrag inleddes med flera räddningsfordon, polisbilar och ambulanser.

MSB, Myndigheten för samhällsberedskap, håller på att ta fram riktlinjer för vilka olika taktikval som kan väljas vid liknande händelser.

– Det vi gjorde nu var att avvakta innan det brann ut. Det beslutet togs i samråd med MSB. På vilka olika sätt kan vi göra aktiva insatser framöver? Hur kan vi oskadliggöra gastankar på ett säkert sätt? De har inte kommit på exakt hur man ska göra ännu så vi får fundera på vad man ska göra, säger Johan Marklund. 

undefined
Branden kunde ses flera gator bort.
Händelseförloppet

09.30: SOS larmas om fordonsbranden på Liljevägen. Polis, ambulans och sju brandmän larmas till platsen.

09.45: Boende inryms i sina fastigheter. Ett 300 kvadratmeter stort villaområde spärras av.

12.00: MSB diskuterar taktik med räddningstjänsten, bland annat om att skjuta hål på biogastankarna. Räddningstjänsten väljer att avvakta.

18.00: Sopbilen har svalnat och transporteras utanför Skellefteå till en hemlig plats. Flera gator stängs av under transporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!