Även Kommunal har lämnat in en begäran i samma ärende till Arbetsmiljöverket.
– Verksamhetschefen svarade inte i tid på vår begäran om åtgärder och vi upplever att vi fick luddiga svar, säger Johanna Lundberg, skyddsombud vid BUP i Skellefteå.
Hon betonar att problemen med lokalerna har pågått en längre tid.
– Vi kände att vi inte kunde vänta längre, säger hon.
Under 2015 gjordes en utredning som visade att det fanns brister i byggnaden. Det ledde till ett beslut om att evakuera lokalerna. Tanken var att bygga paviljonger och flytta verksamheten dit.
– Nu har man vid två tillfällen, hösten 2017 och i mars 2018 skjutit på evakueringen. Vi vet att det finns andra avdelningar som också har problem och vi förstår om det är svårt att hitta lösningar, men vi upplever att vi alltid måste stå tillbaka, säger Johanna Lundberg.
– Folk mår inte bra. Vi vill kunna utföra vårt arbete utan att bli sjuka, säger hon.
Två alternativ finns
I den sammanfattande skrivelse som nu skickats till Arbetsmiljöverket beskrivs att personal upplever tecken på byggnadsrelaterad ohälsa. Det handlar bland annat om nydebuterad astma, utslag, klåda, huvudvärk, hosta, hudrodnad och näsblod.
Stora problem med inomhusmiljön: Vill evakuera byggnad vid Skellefteå lasarettI svaret som arbetsgivaren skickade 21 maj, signerat hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg, meddelas att de utreder två alternativ.
Det ena är att hyra in sig någonstans inom Skellefteå tills byggnad 130 står klar om två tre år. Alternativ två innebär en paviljonglösning i samband med en vårdcentral i Skellefteå tills byggnad 130 är färdig.
Senast 5 juni tänkte man enligt svaret informera om i vilken riktning landstinget vill gå för att lösa den akuta situationen. Och det är bland annat det beskedet som fick Johanna Lundberg att skicka begäran till arbetsmiljöverket.
– Det finns fortfarande inget datum här för när barackerna är på plats, säger hon.
Tvingas evakuera psykiatrins lokaler - ”Har haft bekymmer till och från”Ingen ändring
Måndagen 4 juni mötte facket Arbetsmiljöverket tillsammans med arbetsgivaren. Det ändrade inte förutsättningarna.
– De har ingen direkt lösning i dagsläget. Allt är på planeringsstadiet. Vi kommer därför inte att dra tillbaka begäran, eftersom det inte finns något förtroende kvar, säger Johanna Lundberg.
Hon berättar att sist man gjorde samma sorts begäran så drogs den tillbaka eftersom det då presenterades en plan och ett beslut om evakuering.
– Men nu sitter vi här tre år senare och inget har hänt, säger hon.