Jörgens många järn i elden – driver handfull matställen

Kafé i Kåge, restaurang på travet och matvagn vid batterifabriken räcker inte. Nu tar Jörgen Westerlund över restaurangen på Vitbergsbadet och öppnar upp den stängda lunchrestaurangen i Stallbacken, samtidigt som han har planer på ytterligare en matvagn. ”Jag borde ha fler döttrar”, säger han.

Systrarna Amanda Ritola och Julia Ritola tar över driften av Hamncaféet i Kåge.

Systrarna Amanda Ritola och Julia Ritola tar över driften av Hamncaféet i Kåge.

Foto: Christoffer Åhlund

Skellefteå2021-05-30 07:45

Restaurangen på Vitbergsbadet tar han över redan om några veckor. Där har han fått alkoholtillstånd och ska utöka öppettiderna med á la carte-meny på kvällstid.

– På dagtid blir det snabbmatshak, det är ju ett badställe och du ska snabbt kunna få mat. Men efter 16.00 har vi mer ”riktig” mat. Vi ska ha lite event som tacokvällar, brasilianska grillkvällar och musik eller quiz. Det är öppet för alla, men vi vill försöka locka upp folk från campingområdet, säger Jörgen.

Han letar just nu en driftsansvarig restaurangchef, och har redan börjat locka musiker och lekledare.

– På hamnkaféet är det väldigt väderbeoende, men här på Vitberget kan vi ju köra inomhus också. Kombinera det med några rätter som tar längre tid att göra, och jag ser mycket utvecklingsmöjligheter. Alla tänker på pommeslåden när de tänker på Vitbergsbadet, den blir kvar, men jag vill erbjuda något mer.

undefined
Jörgen Westerlund, Vitbergsbadet.

Förra året startade han också Mackenzie Foodtruck på Northvolt-området. Matvagnen säljer husmanskost, kebab och pizza, och nu vill han utöka verksamheten.

– Jag vet inte hur jag hamnade i det där. Jag tror det var Northvolt som kontaktade mig, och min partner hade en vagn över. Det har gått över förväntan, och det säljer bara bättre och bättre. Vi letar efter ytterligare en vagn som vi kan ställa dit nästa år, säger Jörgen.

Som om inte det var nog så öppnar han snart sommarrestaurangen i Stallbacken på Skelleftetravet, som har varit stängt de senaste åren. 

– Där jobbar vi på för fullt. Vi kommer ha lunchservering där i sommar, och till hösten flyttar vi över till den stora restaurangen. Det finns flera hundra arbetare i området, och jag har pratat med företag som är positiva till att det öppnar något mer ställe än Forslunds. 

undefined
Amanda Ritola, Kåge hamncafé.

Förra året tog Jörgen Westerlund över Hamncaféet i Kåge tillsammans med Valentino-krögaren Shervin Ahmadzadeh, som sedan dess har gjort en exit från bolaget. Projektet blev en framgång, speciellt med kaféets många sittplatser utomhus, vilket passade bra under pandemin.

– Det var en spännande tid. Från dag ett hade vi långa köer, det blev mycket mer folk än vi hade väntat oss. Vi hade inte hunnit skaffa nog med anställda, och fick hitta fler och fler eftersom som vi kunde kasta in i hetluften, säger Jörgen.

Då han tar sig an andra projekt blir det döttrarna Julia och Amanda Ritola som tar över driftsansvaret för Hamncaféet i Kåge.

– Jag är kassaansvarig och min syster är köksansvarig. Jag kommer ha all glass, kaffedrinkar och alkohol medan hon gör maten, berättar Amanda. 

– Det blir kul. Jag blev ju som köksansvarig redan förra året. Jag fick komma in och styra upp allt. Det blir stressigt men kul, säger Julia. 

undefined
Julia Ritola, Kåge hamncafé.

Det blir en del förändringar i sommar. Varmrättsmenyn ska smalnas av en aning under dagtid, och istället storsatsas det på glass.

– Vi ska bli det nya glasstället. Det kommer finnas en meny med färdiga glassrätter, idén kommer från Smultronstället i Söderköping. Vi tänkte att vi måste testa, det finns ingenting liknande här uppe, säger Amanda.

– Smultronstället har 90 anställda och flera hundra meters kö, så vi blev nyfikna på vad de gör egentligen, säger Jörgen. 

I år har kaféet fått alkoholtillstånd och hoppas kunna anordna temakvällar om coronarestriktionerna lyfts. Antalet sittplatser utökas utomhus, bland annat med en ny altan. När restriktionerna har lyfts uppskattar han att det finns över 200 sittplatser.

– Vi hoppas på mycket musik men vi får se vad som händer. Vi har bland annat planer på allsång kring midsommar och att ha några rock- och popband på kvällarna. Det kan bli quizkvällar också, eller att vi kör pizza-, räkfrossa- och grillkvällar, säger Jörgen.

undefined
Jörgen Westerlund, Vitbergsbadet.

Han hoppas också kunna hyra ut utrustning för vattenaktiviteter, men vågar inte lova någonting då allt inte är på plats ännu.

– Jag väntar fortfarande på bekräftelse för att få allt att gå i lås. Men jag tror absolut på det, bland annat vill jag kunna hyra ut en liten båt så att alla får möjlighet att ta sig ut till öarna i skärgården, säger Jörgen.

Blir det inte för mycket?

– Jag borde ha haft ler döttrar, säger han och skrattar.

– Det är bara att göra det bästa av situationen. Jag är inte oroad, vi får hjälpas åt. Vi är mer förberedda i år, förra sommaren gick allt så fort, säger Jörgen.

undefined
Kåge hamncafé
Jörgens alla projekt

Jörgen Westerlund driver restaurangerna och kaféerna under ett bolag som han driver tillsammans med sin revisor Anders Marklund. De driver Travrestaurangen och Mackenzie Food på Northvolt-området året runt. Sommartid driver de även Hamncaféet i Kåge, Vitbergsbadets restaurang och lunchrestaurangen i Stallbacken på travet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!