Tappade pistol i butik – och hotade skjuta ihjäl barn

Tonåringen tappade en pistol inne på en butik i Skellefteå och hotade ett barn till livet. Nu döms han för båda brotten.

Övervakningskameran avslöjade att det var en pistol som föll till golvet. Bilden på vapnet, ynglingens ben och en väska hittades i den dömdes mobil.

Övervakningskameran avslöjade att det var en pistol som föll till golvet. Bilden på vapnet, ynglingens ben och en väska hittades i den dömdes mobil.

Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Skellefteå2024-06-21 05:00

Nyheten i korthet

  • En tonåring i Skellefteå döms för vapenbrott efter att ha tappat en pistol i en butik. Han identifierades genom övervakningskameror och en husrannsakan avslöjade att pistolen var stulen.
  • Tonåringen döms även för grovt olaga tvång efter att ha hotat ett barn till livet med ett vapen och tvingat barnet att "göra ett jobb åt dem".
  • Straffet blev ungdomsvård med ungdomstjänst i 40 timmar och han ska dessutom betala 30 000 kronor i skadestånd till barnet.

Det var i oktober 2023 som en pojke i tonåren tappade en pistol i en butik i Skellefteå. Han tog med sig vapnet och lämnade lokalen, men kunde identifieras via övervakningskameror. Vid husrannsakan hittades en kolsyrepistol som visade sig vara stulen från en butik samma vecka.

Tonåringen berättar i förhör att han hade pistolen med sig utan någon särskild anledning när han skulle handla i butiken. 

Rätten anser att den aktuella kolsyrepistolen är tillståndspliktig enligt vapenlagen för den som inte fyllt 18 år och tonåringen var flera år yngre vid gärningen. Därför döms han för vapenbrott vid Skellefteå tingsrätt.

Vid ett annat tillfälle hösten 2023 tvingade han och en annan yngling även ett barn under 15 år att följa med till en bostad i Boliden för att leta efter en luftpistol. De använde ett vapen eller en vapenattrapp för att hota barnet "att göra ett jobb åt dem", står det i förundersökningen. Enligt förhör ska de två ynglingarna utanför skolan på orten ha hotat med att skjuta ihjäl barnet och denne ska även ha fått ett vapen riktat mot bakhuvudet.

Därför döms ynglingen även för grovt olaga tvång. Straffvärdet om han vore vuxen skulle motsvara ett års fängelse för dessa brott.

Men påföljden blev ungdomsvård med ungdomstjänst i 40 timmar. Dessutom ska han betala skadestånd till barnet med 30 000 kronor på grund av hotet, varav en 10 500 kronor ska betalas av vårdnadshavarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!