Det var den 27 september för 26 år sedan, 1994, som en av tidernas värsta färjekatastrofer drabbade Sverige. Fartyget MS Estonia lämnade hamnen i Tallinn klockan 18:00 svensk tid med destination Stockholm. På fartyget färdades 989 människor och en av dem var Tage Hellgren från Skellefteå.
Tage hade varit i Tallinn som rådgivare på en affärsresa med två bekanta från Stockholm som funderade på att investera i ett sågverk i Estland. När fartyget förliste blev han en av bara blott 137 som överlevde olyckan. 852 personer miste livet.
Efter att ha fått tag på en flytväst, och delat ut flytvästar till fler ombord, sköljdes han överbord och ut i det iskalla vattnet där han efter en stund fick syn på en räddningsflotte och tog sig upp på den. Efter fyra timmar på flotten kom räddningen i form av en helikopter som hissade upp honom och vidare till färjan Silja Europa där han värmdes upp och togs i land.
Sedan olyckan har Tage haft misstankar om att information har undanhållits, vilket han bland annat berättade i en intervju i Norran 2014. När nya uppgifter nu kommit fram i dokumentären "Estonia - fynden som förändrar allt", visas på Dplay, som visar ett tidigare okänt hål i skrovet, reagerar Tage med inte allt för stor förvåning:
– Jag är inte jätteförvånad över att de funnit ytterligare hål i Estonia, inte heller att de undanhållit information. Det här är något de borde ha sett förut men jag tror bara att de inte valt att berätta om det, säger han till Norran och fortsätter:
– Det är dåligt att man inte kollat förut. Men jag tror man inte velat visa vad som verkligen hänt.
Är det bra att informationen kommer fram nu, 26 år senare?
– Ja, men man borde kunnat vara mer öppen tidigare. Men olyckan skedde ju när Estland var ett färskt land och jag tror man ville skydda Estland. Men det finns fler frågetecken också. Transporterade man något som inte var lämpligt att vara på det vattnet? Det finns ingen anledning att dölja vad som hänt.
Hur reagerar du på nyheten, väcks dåliga minnen till liv?
– Klart det kommer tillbaka. Jag hörde om det här på nyheterna i morse och blev påmind. Jag har fortfarande hela händelseförloppet klart för mig.
Är det jobbigt för dig att bli påmind om olyckan?
– Nej, det är det inte.