Svedjan Bageri tar steget till Stockholm

Alfred Hellström, som under tre somrar drivit Svedjan Bageri, bredvid Svedjan Ost, tar nu steget till Stockholm och öppnar i september en butik på Södermalm.

Olle Holmström och Alfred Hellström arbetar med degen i bageriet.

Olle Holmström och Alfred Hellström arbetar med degen i bageriet.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2020-07-23 18:00

När Norran besöker Svedjan Bageri är det svårt att hitta en ledig parkeringsplats trots att man inför det här året huggit ner en del skog och utökat antalet platser. Kön in till caféet är lång och gästerna respekterar avståndet som markerats med klassiska mjölkhämtare.

– Idag har vi sålt 280 nybakta bullar och en hel del surdegsmackor med gårdens ost, berättar Alfred.

Här arbetar fem personer den här sommaren. Det är, förutom Alfred, Mustafa Ebrahimi, Natalia Gallon, Noela Mbiriza och Olle Holmström.

Svedjan Bageri finns sedan ifjol i en ombyggd hölada vägg i vägg med Svedjan Ost som drivs av hans föräldrar Per och Johanna.

Alfred är utbildad jazztrumslagare och har studerat detta både på Framnäs folkhögskola och vid Fridhems folkhögskola.

– Jag gör i sommar några egna spelningar här tillsammans med vänner och så har vi en del gästartister, till exempel sångerskan Selma Pinton.

Att baka har han gjort ända sedan barnsben.

– När jag var tio år började jag baka och sälja bullar på olika kulturevenemang som arrangerades här i byn och så har det fortsatt, säger han.

Mest intresserad är Alfred av att skapa den perfekta degen och han utvecklar ständigt sina bakverk.

– Det är till exempel mycket viktigt vilket mjöl man använder. Själv köper jag mitt från Warbro kvarn.

Varje år har han utvecklat caféverksamheten och i bageriet har Alfred investerat i toppmodern utrustning.

– Totalt har jag lagt ner en halv miljon kronor här. I år har vi också utökat öppethållandet till nio veckor. 

Han har delar av året bott i Stockholm och där har han praktiserat som bagare på ett av sina favoritbagerier, Sebastian på Söder, som finns i Söderhallarna.

– Där har jag bland annat lärt mig en hel del om surdegsbakning. Sedan förra året använder jag bara surdeg till vårt bröd.

Nu kommer han att starta ett eget bageri på Brännkyrkagatan på Södermalm.

– Jag har tagit över en lokal på 60 kvadratmeter där man tidigare sålde polska matvaror. Halva lokalen ska användas till bageri och i cafédelen kommer det att finnas tolv sittplatser, berättar Alfred

Som första anställd kommer han att ha baristan Jonathan Persson.

Efter den här sommarn ska han slutföra renoveringen av lokalerna i Stockholm.
– Jag siktar på att kunna inviga den i mitten av september, avslutar Alfred Hellström.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!