När vårdbelastningen ökar på grund av coronautbrottet behöver regionen extraresurser, främst i form av undersköterskor som kan hoppa in som timvikarier. Många har visat intresse, men eftersom de flesta vill vara i Umeå gick regionen nyligen ut med en riktad uppmaning om att höra av sig om att jobba i Skellefteå.
Det gav resultat, berättar Joel Backman, chef för regionens bemanningsbyrå. De har nu 17 anmälda extrajobbare, vilket blev en fördubbling.
– Vi är jätteglada att så många ser det som viktigt att hjälpa till, men vi behöver faktiskt ännu fler, uppemot tio personer, säger han.
Av dem som rekryterats arbetar några redan. Flera går en introduktionsutbildning vid Skellefteå lasarett. Exempelvis Susanne Lindberg, egenföretagarare med hundskola. Hon är utbildad undersköterska, men har inte jobbat i branschen sedan 1990-talet, berättar hon.
– Jag såg annonsen och tänkte att det här vore kanske möjligt att kombinera med mitt företagande. Jag menar, den som gör lumpen förväntas ju rycka ut om det blir krig. Vi som är vårdutbildade borde rimligtvis också ställa upp när vi behövs. Det kändes lite som en skyldighet, säger hon.
Att damma av sina gamla vårdkunskaper har varit både roligt och stimulerande. Men också läskigt.
– När jag fick höra att jag skulle få jobba på covidavdelningen kände jag en enorm stolthet, men fick också skrämselhicka. Jag var medveten om riskerna, men tänkte att man faktiskt kan smittas även ute i samhället, säger hon.
Rädslan försvann dock snabbt när hon såg hur allt fungerade och insåg hur rigorösa säkerhetsrutinerna var.
– Vi samordnar alla insatser hos patienter med covid-19, så vi inte ska springa där i onödan. Patienterna är väl isolerade och vi som jobbar har ordentligt med skyddsutrustning, säger Susanne Lindberg.
Att jobba i full skyddsmundering, hur är det?
– Det är klart att det kan kännas varmt och instängt, men det har gått över förväntan.
Hon har inga planer på att lämna sitt företag helt för att jobba i vården.
– Nej, absolut inte. Men jag tänker att jag blir kvar så länge krisen varar, säger hon.
Joel Backman säger att intresserade gärna får anmäla intresse även för att arbeta med serviceyrken på sjukhuset. Det är inte bara vårdpersonal som behövs.
– Vi behöver också folk som hoppar in i exempelvis köken, på städet eller som kan jobba med patienttransporter, säger han.