”Supersilverfisk” sprids i Skellefteås skolor

Den kan bli två centimeter lång, klättrar på väggar och trivs i både fuktiga och torra utrymmen. Den nya ”supersilverfisken” har fått fäste i Skellefteå – Anticimex har larmats till flera skolor i kommunen.

Den långsprötade silverfisken är större och hårigare än den vanliga varianten.

Den långsprötade silverfisken är större och hårigare än den vanliga varianten.

Foto: Anticimex

Skellefteå2023-12-03 18:00

Silverfiskar har förstås funnits i alla tider. Men sedan ett par år har den vanliga sorten fått konkurrens av en ny långsprötad variant, som räknas som en invasiv art.

”Supersilverfisken”, som den kommit att kallas i media, kommer ursprungligen från Nordamerika och Karibien. Första observationen i Sverige gjordes 1994 men det dröjde till runt 2020 innan den fick fäste ordentligt. Sedan dess har den spridits med rasande fart över hela landet.

Skellefteå kommun är inget undantag. Norran har begärt ut samtliga kommunala silverfiskärenden de senaste åren. Det handlar nästan uteslutande om skolbyggnader som har behövt saneras.

Lejonströmsskolan, Tuböleskolan och Tallbacka förskola i Bureå har drabbats av ”supersilverfisken”. Fällor, förgiftat bete och bekämpningsmedel har placerats ut.

undefined
Norran har tidigare skrivit om problem med silverfiskar på Lejonströmsskolan.

– Den långsprötade silverfisken är mer jobbig att sanera än den ”vanliga”, för den trivs även i torra miljöer. När den kom för några år sedan var vi lite oroliga, men vi tycker att vi hittat bra metoder för att bekämpa den nu, säger Anders Brandin på Anticimex.

Sunnanåskolan, Björnåkersskolan, Stackgrönnanskolan och Kågeskolan har också behövt saneringshjälp, dock ”enbart” mot den vanliga silverfisken.

Noterbart är att samtliga silverfiskärenden är från år 2022 och 2023. Det finns inga äldre ärenden än så.

Detta skulle kunna tyda på att silverfiskarna har blivit ett mycket större problem på senare år. Men det kan också ha sin förklaring i att ett annat företag skötte saneringen förut. Eventuella tidigare åtgärder kan därför ha registrerats på något annat sätt.

Anders Brandin tror antalet silverfiskar är på ungefär samma nivå som tidigare. Att Anticimex ofta får rycka ut till skolor kan bero på att detta är platser där många rör sig, och att silverfiskarna därför lättare observeras.

Ralf Isaksson, sektionschef för drift och städ, tror att köksmiljöer med mycket matavfall och organiskt material också kan vara en bidragande orsak till att silverfiskarna trivs i skolor.

undefined
Ralf Isaksson, sektionschef för drift och städ inom Skellefteå kommun. Arkivbild.

– Vi har tydliga rutiner för hur vi ska göra när vi ser silverfiskar. Det är insatser i form av extra städning runt golvavlopp, vi plockar bort löst material och ser till att inomhusmiljöerna är rena, säger han.

Silverfiskar är helt ofarliga men kan upplevas obehagliga. Däremot äter de cellulosa och därför kan saker som böcker, papper och konst skadas.

Supersilverfisken

Jämfört med den vanliga silverfisken är den större och har längre spröt.

Den gillar mörka och fuktiga utrymmen, men klarar torra klimat bättre än den vanliga silverfisken.

Den sprids i samband med hantering av varor, föremål eller material och äter främst material som innehåller stärkelse, som papper och tapeter.

Långsprötad silverfisk kan finnas i hela huset, medan vanlig silverfisk främst finns i badrum och i kök.

Källa: Riksantikvarieämbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!