”Inget att hymla om – vi har inte fått till det här”

”Resultatet är inget att skryta om. Vi är inte omedvetna om det – vi har inte lyckats bättre. Det är bara att ta den självkritiken.” Nolia AB:s styrelseordförande Bengt Markstedt (S), Stackgrönnan, gör ingen omskrivning då han beskriver de år Skellefteå kommun varit delägare i Nolia AB.

”Det har varit för dåligt i Skellefteå helt enkelt. Det är inget nytt.”, säger Nolia AB:s styrelseordförande Bengt Markstedt självkritisk.

”Det har varit för dåligt i Skellefteå helt enkelt. Det är inget nytt.”, säger Nolia AB:s styrelseordförande Bengt Markstedt självkritisk.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2021-01-18 19:00

– De diskussioner som har varit om Skellefteå och med vd är att vi nu skulle fokusera på Skellefteå till 100 procent. Det har varit för dåligt i Skellefteå helt enkelt. Det har rullat på i den här takten. Vi har inte lyckats förnya och fått till det här. Det är inget att hymla om, säger Markstedt.

Bengt Markstedt har suttit i styrelsen för Nolia AB sedan starten 2012. Ledamöterna i styrelsen är politiskt valda. Bengt representerar Skellefteås tredjedel tillsammans med Carina Sundbom (C). Ordförandeposten roterar mellan kommunerna.

– Vi och Luleå fick samtidigt ett erbjudande att gå med 2011. Luleå tackade nej. Jag tror att Skellefteå tackade ja för att man då fick möjlighet att diskutera med Nolia. Kommunen såg en möjlighet att vara med i ett företag och utveckla det, säger Bengt Markstedt då vi möts på hans kontor på Handelsanställdas förbund.

– Att gå med skulle ge en möjlighet för näringslivet att kunna visa upp sig även för dig och mig som besökare.

Nu har nio år gått. Åtta har varit normalt. 2020 präglades av pandemin och mässor och utställningar har gått i stå. De aktiviteter som Skellefteå har haft genom åren via Nolia är branschinriktade, inte konsumentinriktade.

undefined
Samarbetet mellan Epiroc och Railcare, som i höstas resulterade i en batteridriven maskin för järnvägsunderhåll, inleddes genom ett möte på Euro Mine Expo.

– Vi är medvetna om hur fördelningen sett ut. Det är alltid utställarna marknad – det måste finnas intresse. Står de inte på Skogsnolia eller Nolia Beer löns det helt enkelt inte att gå dit, säger Markstedt som konstaterar att Nolia ”försöker hitta och fylla igen behov och tomrum av saker som inte finns.”

Den statistik Norran tagit fram visar att det fortfarande är i Umeå och Piteå som Nolia lägger tyngdpunkten av sin verksamhet.

– Frågan "Varför är det så lite i Skellefteå?" har dykt upp regelbundet. Den har varit uppe till ett antal diskussioner. Samtidigt har ledningen varit tvungen att uppgradera Nolia under den här tiden.

– Personalen har varit fantastiskt då den tvingats ställa om i och med att den fått nytt bokningssystem och mycket annat. Den kan nu jobba på ett modernare sätt. Det har gjorts ett fantastiskt förändringsarbete under några år, men samtidigt har vi haft otur ekonomiskt, säger Markstedt.

Han konstaterar att företaget 2019 åter visade vinst och att det då var läge att se tydligt framåt.

– 2020 var nästa år och Jonas (Dahlberg, vd, redaktionens kommentar) var och presenterade sina tankar och idéer i Skellefteå. Vi är helt överens inom styrelsen med vår vd och personalen att vi måste titta mer på Skellefteå och vilka möjligheter som finns.

Men det har nu varit en resa på 8-9 år utan att så mycket hänt?

– Vi lyfte den redan från början. Då var det diskussioner: Vad ska vi göra i Skellefteå? Men det har inte riktigt tagit fart.

Känns det inte som om Skellefteå fått väldigt lite?

– Det vet vi om även i styrelsen. Allt har legat relativt still under den tid företaget gått igenom hela omvandlingsprocessen.

undefined
En bilmässa arrangerad av Nolia kan bli aktuell för Skellefteå, enligt styrelseordförande Bengt Markstedt.

Bengt Markstedt berättar att ett exempel på en mässa som var på väg till Skellefteå var Nolia Beer. I samma veva planerade en lokal arrangör något liknande. I det läget avstod Nolia.

– Nu förs det mycket diskussioner om Skellefteå. En vår- och fritidsmässa kan vara en sådan sak. Vi har köpt in en bilmässa som har varit uppe i Luleå. Tanken var att eventuellt arrangera den i Skellefteå. Jonas som är vd ska titta på hur ska vi utveckla Skellefteå. Det är en prioritet nu.

– Vi är beredda att riska pengar i våra ägarkommuner, att göra saker som inte alltid går med vinst.

Ägarkommunerna har gjort ett aktieägartillskott under 2020 på 15 miljoner kronor. Nu kan det bli ett till förslag på tillskott under 2021. Enligt PT väntas Nolia AB göra en förlust på upp till 14 miljoner kronor under 2020, enligt siffror som lyftes på ett kommunfullmäktige i Piteå.

– Det var olyckligt att det gick ut. Det är informella uppgifter som vi diskuterar med ägarna. Vi har säkert haft tio olika scenarios som vi diskuterat. Vi ska fortsätta under 2021 så får vi se var det landar.

2020 har ställt saker på sin spets. Bengt Markstedt berättar att det inte bara handlar om att ställa in utan också att ställa om.

Ett exempel är att man när Euro Mine Expo flyttades fram till juni 2022 startade en helt ny, digital konferens för gruvnäringen: Euro Mine Connect som hålls under tre dagar i juni 2021. Den ska innehålla föreläsningar, workshops och diskussioner kring aktuella ämnen inom gruvnäringen.

– Nolia kan inte säga "Till veckan ska vi vara igång". Det vi har diskuterat är hur vi ska planlägga framtiden och komma igång. Vi förstår att om Nolia ska ha en plats i Skellefteå måste vi också jobba upp Skellefteå som en arena. Det är något som måste bättras på, att Nolia aldrig riktigt fått fäste i Skellefteå.

I dag arbetar en anställd och en projektanställd för Nolia i Skellefteå. Den anställde har sedan 2020 fått centralare kontor i The Great Northern och projektanställningen är knuten till Euro Mine Expo.

– Samtidigt har vi inte en konferensanläggning i Skellefteå på samma sätt som vi har i Umeå och Piteå.

– Vi måste få till en verksamhet och bygga upp något om vi i framtiden ska få fler anställda som jobbar med Nolia i Skellefteå. Jag skulle vilja att vi till exempel marknadsför Nolia med flaggor i centrala Skellefteå när vi har event här. Vi har synlighetsdiskussioner. Flytten till TGN är en sådan sak. Det var en strategisk sak att flytta projektledaren dit. Det är lättare att suga upp vad man vill ha i Skellefteå där.

Bengt Markstedt betonar att det första steget var att åter göra vinst och att det andra som skulle komma var en medveten satsning på Skellefteå. Så kom 2020 med pandemin och allt blev absolut inte som tänkt.

– Vi tror från styrelsens sida att vi ska kunna komma igång med det. Se hur viktigt det är. Railcare i Skelleftehamn mötte Epiroc på Euro Mine Expo och det blev ett samarbete. På så sätt vill vi bidra. Vi tror att det blir en kombination mellan digitalt och fysiskt i framtiden, men vi tror inte att det fysiska försvinner.

Bengt Markstedt ser framåt.

– I och med att det är tre kommuner ska man inte glömma bort Umeå och Piteå, men fokus på slutet har legat kring Skellefteå. Jonas har jobbat på bra, men tyvärr har vi inte fått se resultatet än.

Nästa del:

Skellefteå kommun utvärderar aktieinnehavet i Nolia AB.

Bengt Markstedt

Bengt Markstedt (S), ombudsman för Handelsanställdas förbund, är en av Skellefteås tyngsta politiker med totalt 13 uppdrag, bland andra kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, kommunstyrelsens arbetsutskott, Skellefteå Kulturhus AB, Skellefteå Stadshus AB, Visit Skellefteå AB och Länstrafiken i Västerbotten AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!