Studenterna tog turistbild – greps på plats: "Fattade ingenting"

Resan till Rhodos skulle sätta pricken över i:et för skelleftekillarnas studenttid – men slutade med en mardrömsvistelse i ett grekiskt fängelse. En turistbild med den grekiska flaggan resulterade i två skräckfyllda nätter bakom galler. "Det var som på film", säger studenten Ludwig Säll.

Skelleftekillarna Ludwig Säll och Lukas Lundström greps när de skulle ta en turistbild med den grekiska flaggan. "Vi fattade ingenting", säger Lukas Lundström.

Skelleftekillarna Ludwig Säll och Lukas Lundström greps när de skulle ta en turistbild med den grekiska flaggan. "Vi fattade ingenting", säger Lukas Lundström.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Skellefteå2024-06-11 21:45

Kompisarna Ludwig Säll och Lukas Lundström skulle fira den kommande studenten på den grekiska ön i mitten av maj. På väg från en middag till den populära bargatan hittade de en flagga på en vägg och ville passa på att ta en turistbild. 

– Vi såg en grekisk flagga och tänkte ta lite bilder när vi höll i den som ett fint minne, säger Ludwig Säll.

Det visade sig att flaggan satt på fasaden till ett polishus.

– Det kom ut tre killar från byggnaden och tog in mig i huset, säger Lukas Lundström som inte hade förstått att det handlade om varken ett polishus eller poliser då alla tre var civilklädda.  

– Jag bad om ursäkt och fattade ingenting, säger han.

undefined
Den grekiska ön Rhodos är ett vanligt förekommande resemål för studentfirande ungdomar.

Ludwig Säll som skulle ta bilden stod kvar utanför, lika oförstående, och blev efter några minuter själv inkallad i huset.

– Då bad de mig att radera bilderna vilket jag gjorde direkt, säger han.

Båda två greps på plats och fick höra att de begått brott som kunde ge straff på mellan tio tusen euro i böter och två års fängelse. Vilka brott de gjort sig skyldiga till fick de aldrig riktigt förklarat för sig, men förstod att det handlade om flaggan.

Därefter väntade två nätter bakom lås och bom. 

– Vi hade varsitt liggunderlag att sova på och toaletten var ett hål i golvet. Det var gallerdörrar, spindelväv och kackerlackor överallt. Det kändes som på film, berättar Ludwig Säll.

– Man var alltid på sin vakt och rädd. Man kände sig aldrig riktigt trygg. Men det vara bara att vänta. Vi visste ingenting, säger kompisen.

Det visade sig att advokaten de först blivit tilldelade inte var någon advokat och under dygnen i fängelse fick de bara äta vid två tillfällen.

Under rättegången som hölls dag två blev de först dömda till 7 respektive 6 månaders fängelse. Det hela slutade dock med att båda fick gå – utan att betala ett öre. 

Deras räddning blev en advokat som var i rättegångssalen för ett annat ärende. Hon pratade med rätten och fick ner deras straff till 280 respektive 200 euro i böter. Då de inte hade några pengar på sig fick de skriva på ett papper och sen lämna. 

– Det var en chock och en lättnad. Vi längtade bara hem, säger Lukas Lundström.

– Nu är det ett minne som vi kan skratta åt men det var jättejobbigt då, säger Ludwig Säll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!