Strandskyddsdispens inte att förglömma

Det gäller att ha koll på mer än bygglovsplikten inför ett projekt. På andra sidan våningsplanet från bygglovshandläggarna sitter ekologen Johanna Engström, som hjälper till med frågor om strandskydd. ”Alla är välkomna att höra av sig”, säger hon.

Johanna Engström uppmanar de som vill sätta ut en brygga att söka strandskyddsdispens först.

Johanna Engström uppmanar de som vill sätta ut en brygga att söka strandskyddsdispens först.

Foto: TT

Skellefteå2018-09-15 08:00
undefined
Ekologen Johanna Engström berättar att allmänhetens kunskap om strandskyddet har blivit betydligt bättre, men inte hundraprocentig. ”Det är fortfarande många som behöver hjälp”, säger hon.

Strandskyddet är en förbudslagstiftning som gäller kring sjöar, vattendrag och hav. Det tillämpas dels för att minimera skador mot djur och natur, dels för att säkra allmänhetens tillgång till strandområdet. Därför ställs vissa krav om ett projekt planeras inom 100-meters gränsen från vattnet.

Länsstyrelsen kan även besluta om att utöka strandskyddsgränsen till max 300 meter.

– Det kan till exempel vara förbjudet att bygga nytt, lägga ut en brygga eller schakta. Om du ska göra grejer ska du söka strandskyddsdispens först, säger Johanna Engström.

2009 tog kommunen över all hantering av strandskyddsdispenser från länsstyrelsen. För att ett sådant ska utfärdas måste minst ett av sex särskilda skäl vara uppfyllda, enligt miljöbalken.

– Det är ingenting som vi själva hittar på.

Dispensen får inte heller medföra att strandskyddets syften motverkas generellt.

Enligt ett länsspecifikt beslut från 1979 omfattas mindre sjöar och vattendrag i Västerbotten inte av strandskyddet. Vilka vatten som räknas som mindre preciseras i ett beslut från länsstyrelsen.

– Sjöar som inte syns i topografiska kartan i skalan 1:50 000 har till exempel inte strandskydd.

Mer effektiv tillsyn

Sedan kommunen tog över hanteringen av strandskyddsdispenser har ett omfattande tillsynsarbete skett längs kusten. Nu har även en tillsynsplan antagits av bygg- och miljönämnden, vilket gett nya möjligheter för Johanna Engström och hennes kollegor.

– De senaste åren har vi fokuserat mer på sjöarna i kommunen.

Förut jobbade de på samma sätt som bygglovsavdelningen och gjorde endast inspektioner när någon hört av sig. Numera fokuserar de istället tillsynen till vissa områden. Förhoppningen är att den därigenom ska bli mer effektiv.

– Folk kunde fråga ”var kommer den här bryggan ifrån?” och då kontrollerade vi det. Nu kan vi välja områden som bör skyddas för att de har höga natur- eller friluftsvärden.

Kunde många missnöjda röster höra av sig?

– Som mest har vi kanske utrett 15 sådana ärenden per år. Då har en faktiskt överträdelse mot strandskyddet kanske skett i fem av fallen. Det kan visa sig att ”den där bryggan” hade dispens sedan tidigare.

Genom att fokusera tillsynen till specifika områden ska den förhoppningsvis bli mer effektiv.

undefined
Johanna Engström uppmanar de som vill sätta ut en brygga att söka strandskyddsdispens först.

Särskilda undantag

Enligt Johanna Engström har allmänhetens kunskap om strandskyddet förbättrats avsevärt sedan projektet längs kusten. Däremot råder det ingen stenkoll.

– Det är fortfarande många som behöver hjälp och alla är välkomna att höra av sig med frågor.

Det finns vissa regelundantag för areella näringar som skogsbruk, jordbruk, fiske och renskötsel. Sådana fastighetsägare behöver inte söka dispens för ett projekt som är behövligt för näringen som bedrivs. Undantaget gäller endast om alla följande förutsättningar är uppfyllda.

Även om det inte behövs någon dispens kan det fortfarande finnas krav på bygglov, eller att byggåtgärden ska föranmälas. Vid minsta osäkerhet är Johanna Engströms rekommendation densamma som bygglovshandläggarnas: ta kontakt före projektet påbörjas.

– Det är bara att ringa till kundtjänst, sedan ringer vi tillbaka.

Kriterier för undantag från strandskyddsdispensen

1. Näringen som bedrivs ska ge ett betydande tillskott till näringsidkarens försörjning.

2. Byggnaden eller åtgärden som planeras ska vara behövlig.

3. Om en byggnad planeras får den inte vara avsedd för boende.

4. Byggnaden eller åtgärden som planeras ska behöva uppföras inom gränsen för strandskyddet. Dess funktion ska inte gå att tillgodose någon annanstans på fastigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!