Folkhälsomyndigheten ser ett ökat antal fall av sorkfeber, främst i Västerbotten. Det har totalt hittills rapporterats in 191 fall i landet jämfört med 61 fall året 2020.
– I december hade Västerbottens län 45 bara i december bekräftade fall och det finns en stor risk att vi kommer fortsätta se en ökning nu i januari. Det är ett sorkår och på grund av mycket regn och is i november månad så har vi sett ökning av fallen, då skogssork som bär på smittan sökt sig in till hus och vedbodar och exponerat människan för smitta, säger Therese Thunberg.
Smittspridning från skogssork till människa sker framför allt via inandning av damm som förorenats av sorkars urin och avföring eller via direktkontakt med saliv, urin eller avföring.
Hur kan man undvika att smittas?
– Undvik direktkontakt med gnagare och inandning av damm som kan vara förorenat av sorkens utsöndringar. När du städar bör du inte dammsuga eller torrsopa. Spreja i stället med disk- eller desinfektionsmedel och gör sedan rent med en blöt engångstrasa. Använd handskar och tvätta händerna noggrant efteråt med tvål eller desinfektionsmedel, säger Therese Thunberg och tillägger:
– För extra säkerhet kan andningsskydd som används på rätt sätt minska risken för överföring av luftburen smitta.
Influensa, sorkfeber och covid-19 kan också vara svåra att hålla isär, även om det är lite skillnad i symtomen. De allra flesta klarar sig utan att behöva uppsöka sjukvård och det smittar troligen inte direkt från människa till människa. Hundar och katter drabbas inte av sorkfeber.
– Det är en rejäl virusinfektion som kan ge en ordentlig njurpåverkan. Den yttrar sig med hög feber, muskelvärk, allmän sjukdomskänsla och ofta svåra buk- och ryggsmärtor.
Hur länge kan sjukdomen hålla i sig?
– Man är oftast ordentligt sjuk första veckan med feber och muskelvärk, du kan därefter när febern vänt få en njurpåverkan som kan hålla i sig uppemot en vecka. Sorkfeber går i allmänhet över av sig själv, men det kan ta uppemot en månad eller två att bli fullt återställd, säger Therese Thunberg.
Sorkfeber är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.