Hon berättade att Trafikverket arbetar på en upphandlingsstrategi och för dialog med marknaden, pratar med konsulter och entreprenörer. Det förs också diskussioner om hur entreprenaden skulle kunna delas upp.
Så ska Norrbotniabanan dras genom Robertsfors: ”Jag tycker att Trafikverket lyckats bra”Norrbotniabanans betydelse för regionen – här ser du sändningen från morgonmötetEnligt Maria Erlandsson finns behov av både stora och små entreprenörer när banbygget drar igång.
– Alla kommer att behövas. Det kan låta som om det är en lång byggtid men det är mycket som ska göras under de här åren, säger hon.
Inga lösningar finns för en ny E 4 vid NorrbotniabananDe utmaningar hon ser framför sig handlar, förutom resurser, om masshantering, tillståndsärenden och passagerna i de stora städerna.
– Bron över älven i Skellefteå är ett jättestort tillståndsärende och vi behöver komma i mål med det före byggstart, säger hon.
Norrbotniabanan byggs genom deras hus: ”Det är skönt att få veta”Boende tvingas flytta och vägar görs omFelvänd karta
Hon berättar även att Trafikverket fått många synpunkter på att kartorna de använder för att visa banan genom Skellefteå är felvänd. Norr är nedåt och hon förklarar varför.
– Det är så spårprojektörerna som jobbar i längdriktning från vänster till höger.
Nytt förslag kring järnvägsstationen i BureåKommunen har skissat på ett resecentrumPå mötet presenterades även skisser för Bureå av Lisa Gahm, projektledare för Norrbotniabanan vid Skellefteå kommun. Där planeras en station med tre spår och kommunen jobbar nu med placering av bussar, parkeringar och service. De tittar även på hur man kan koppla ihop flygplatsen med Bureå, sannolikt med busstrafik.
– Bureå ligger strategiskt bra till nära hav och natur. Det är ett fantastiskt läge. Kommunen ser stor potential i Bureå, säger Lisa Gahm.