Är det så mycket begärt? Så inleder Vårdförbundet i Västerbotten en skrivelse de skickat till politikerna i Region Västerbotten. Den innehåller 14 frågor ställda till politikerna angående arbetsvillkor och lön. Det handlar exempelvis om vila och återhämtning, frivilligt och ofrivilligt byte av arbetsplats under covid-19, semester, löneutveckling, sjuka lokaler och resurser. Hela skrivelsen andas frustration.
– Vi har fört fram en hel del saker till tjänstemännen under lång tid, men vi upplever att arbetsgivaren inte har mött oss. De har konsekvent sagt nej till förslag och förhandling. Vi kände att politikerna behöver veta det här också. De är ändå ytterst ansvariga, säger Katarina Nilsson Reian.
Deras förhoppning är enligt Katarina Nilsson Reian att politikerna ska ta det ansvaret.
– De har tidigare konstant hävdat att det här är frågor som ska lösas mellan arbetsmarknadens parter.
Skrivelsen är även en inbjudan till ett möte med politikerna och ett sådant är också inbokat på måndag.
Hon berättar också att elva personer har lämnat in avskedsansökan till Region Västerbotten på grund av missnöje.
– Fler säger att om det inte blir någon förändring så kommer de att säga upp sig.
En relativt stor andel av de som sagt upp sig ska arbeta i Skellefteå. Norran erfar att minst fyra sjuksköterskor ska ha sagt upp sig här.
– En sak är väldigt tydlig i Skellefteå. Där har personal från primärvården omstationerats till covidavdelningen på lasarettet under begränsad tid. Det är inte så många patienter där. Ändå säger man att de som flyttats dit kommer att behövas i sommar. Vi ser det som att medicinavdelningen behåller personal från primärvården för att lösa den ordinarie sommarbemanningen. Att det behövs personal sommartid är ju ingen nyhet, nu används covid-19 som en förevändning.
Hon pekar på att detta i sin tur skapar problem inom primärvården under sommaren.
– Missnöje med regionens hantering av detta och löneutveckling gör att bägaren rinner över, säger Katarina Nilsson Reian.
Norran får kontakt med personal som har insyn vid aktuella hälsocentraler som bekräftar missnöjet
– Det är inte positiva tongångar här, mejlar hen till Norran.
Närsjukvårdschef Camilla Andersson tycker att det ”såklart är bekymmersamt” att personal sagt upp sig.
– Det har kommit till min kännedom och jag har för avsikt att träffa en del personer för att lyssna på deras version av vad som hänt.
Hon betonar att det är en utmanande situation på medicinkliniken.
– Vi vill ju förstås att alla ska få sin semester och det kommer de att få. Bemanningen är svår vilket beror på ett dubbelt så högt uttag av föräldrapenning jämfört med förra sommaren samt svårigheter att rekrytera sjuksköterskevikarier. Utöver det har vi covidpatienter och de vårdplatserna kräver lite högre bemanning. Alla som omstationerats är kopplade till de vårdplatserna.
Hur ser du på att primärvården istället drabbas?
– Det är ansträngt överallt, men för att klara sommaren måste vi hjälpas åt.
Vad vill du säga till personal som är missnöjd?
– Jag vill vädja till alla att vi hjälps åt och ser till helheten och gör det som är bäst för Skellefteås befolkning som vi finns till för.