Den första sommaren för Sara kulturhus innebär två nya uteställen, både på hög höjd och bottenplan. Italienska Paolo’s öppnar en stor uteservering mot Kanalgatan så fort bråtet från byggarbetsplatsen framför byggnaden har tagits bort. Carina Brydling, mat och drycksansvarig på The Wood Hotel, berättar att hotellets designföretag Gunnar Svensson bygger inredningen för fullt.
– Vi har fått bygglov för en uteservering som går ut sju meter. Den ska integreras med inredningen här inne. Vi kommer också satsa på gelato, säger hon.
Fyra våningar upp tar restaurangen Mandel en sommarpaus. Istället öppnar Altan på den stora terrassen som rymmer minst 100 gäster. Förhoppningen är att öppna Altan redan i slutet av maj under en överlappningsperiod, och sedan pausa Mandel i slutet av juni.
– Vi får det bästa läget i stan. Med Mandel-konceptet har vi haft mycket mellanrätter. När vi öppnar terrassen blir det enklare mat, fler huvudrätter och street food-aktigt men fortfarande med norrländsk prägel, säger Carina Brydling.
Trämöbler har ställts ut och mot syd förbereds platser för dryckesgäster med utsikt mot torget. Det finns planer att bjuda in både dj och trubadur.
– Vi vill ha en skön stämning. Det ska vara lite lugnare till en början och mer feststämning mot kvällen.
Målet är att bli som en gammal favorit hos Carina Brydling i Stockholm.
– Jag är så pass gammal att jag fick uppleva F12, Melker Anderssons första stjärnkrog som hade en stor terrass under sommaren. Det var stället där allt hände. Det vore jättekul om vi kunde få till något liknande här.
Redan har prestigefyllda White Guide uppmärksammat Altan som en av takbarerna att möta sommaren på.
– Det känns så kul, det är ju en lista över ställen i hela Sverige, säger Carina Brydling.
Compete Sports storsatsar på utehäng och fest på Södra Järnvägsgatan. Två garageportar byggs om för bar och liveband, med en balkong ovanför som planeras bli ett dj-bås.
– Det blir uteservering på hela parkeringen mot väster, totalt 130 kvadratmeter, med sol till kvart över två på natten mot Norrböle. Det känns svinkul, säger ägaren Magnus Ekman.
Centrumrestaurangen Meat Us, som förra hösten bröt sig loss från kedjan Texas Longhorn, öppnar för första gången sin uteservering under det nya konceptet.
– Vi har ungefär 80 sittplatser. Vi hoppas på en jättebra sommar, vi har haft två extremt tråkiga år med pandemin. Jag tror Skellefteås befolkning behöver komma ut och träffa varandra, säger ägaren Niclas Hällgren.
Nyöppnade Taps& på Nygatan öppnar sin uteterrass nästa vecka. Det finns både en inglasad sektion och en under bar himmel.
– Vi dubblerar nästan antalet sittplatser, det ryms ungefär 60 personer är ute. Vi tänker att vi ska ha lite Taps&Beats med dj eller trubadur, men vi håller det ganska öppet än så länge. Det känns magiskt, vi har blivit så bra bemötta och folk börjar förstå vad vi handlar om, säger Veronica Brännström, taproom manager.
Hälsobaren, som slår upp portarna i Resias gamla lokal nu i veckan, har på sikt planer på att öppna uteservering på Nygatan. Men redan i sommar hoppas de på uteplatser på innergården.
– Vi hoppas kunna få till det snart. Just nu har vi fullt fokus på öppningen, säger delägaren Rebecka Andersson.