Stort intresse för vätgasledningen efter Bottenviken

Nordion Energi som, tillsammans med Gasgrid Finland, vill bygga en vätgaspipeline runt Bottenviken är nu inne i en intensiv fas där de presenterar projektet för olika intressenter i Norrbotten och Västerbotten. Och de får många positiva signaler.

"Det finns helt klart ett stort intresse för tillkomsten av en vätgasinfrastruktur häruppe i norr," säger Björn Santana  Arvidsson.

"Det finns helt klart ett stort intresse för tillkomsten av en vätgasinfrastruktur häruppe i norr," säger Björn Santana Arvidsson.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2023-06-23 06:00

Projektet Nordic Hydrogen Route har som ambition att bidra till en grön omställning inom industrin samt stärka självförsörjningen av energi. 

– Vi vill skapa en öppen, tillförlitlig och säker vätgasmarknad till 2030. Med denna lösning kan Norden bli självförsörjande på vätgas, säger Hans Kreisel, vd för Nordion Energi.

undefined
Den här skissen togs fram när LTU och forskningsinstitutet Rise gjorde en förstudie om vätgaspipelinen.

Tidigare har det stått klart att det spanska företaget Fertiberia, som ska bygga en fabrik som tillverkar konstgödsel och grön ammoniak i Luleå, är mycket intresserade av en vätgasledning. Den ska då gå mellan Boden, där vätgasen produceras, till fabriken i Luleå. 

Nordion Energi är nu ute på en roadshow efter kusten i Norrbotten och Västerbotten, för att berätta om satsningen på Nordic Hydrogen Route som omfattar en 100 mil lång vätgaspipeline efter kusten med en avstickare upp till Malmfälten. Totalt beräknas satsningen kosta 35 miljarder kronor.

– Vi genomför ett 20-tal möten med bland annat representanter från kommuner, regioner och olika kommersiella aktörer på marknaden. Det finns helt klart ett stort intresse för tillkomsten av en vätgasinfrastruktur häruppe i norr, säger Björn Santana Andersson, vice vd för vätgassatsningen inom Nordion Energi.

undefined
"Vi vill skapa en öppen, tillförlitlig och säker vätgasmarknad till 2030. Med denna lösning kan Norden bli självförsörjande på vätgas", säger Hans Kreisel, vd för Nordion Energi.

Vad han sett under besöken är att det fortfarande finns lite kunskap i norra Sverige om hur vätgasledningar fungerar

– Till exempel är det många som tror att rören förläggs ovan jord. När vi berättar att de grävs ner blir det mycket mer positiva samtal, berättar Björn.

Han betonar att projektet inte bara handlar om en rörledning utan att tillgången till denna infrastruktur öppnar nya möjligheter i de kommuner där pipelinen dras.

– Det råder ingen brist på förnybar energi. Utmaningen är att göra den tillgänglig - där den behövs, när det behövs och till ett konkurrenskraftigt pris. Det är här infrastrukturen spelar en avgörande roll, säger Björn, som också ser Nordion Energi som en matchmaker mellan de som producerar vätgas och användarna.

undefined
"Det råder ingen brist på förnybar energi. Utmaningen är att göra den tillgänglig - där den behövs, när det behövs och till ett konkurrenskraftigt pris", säger Björn Santana Arvidsson, vice vd för vätgassatsningen inom Nordion Energi.

Baltic Sea Hydrogen Collector är ytterligare ett landsöverskridande samarbetsprojekt där Nordion Energi undersöker möjligheten att utveckla en ny storskalig havsbaserad infrastruktur för uppsamling och distribution av vätgas i Östersjöregionen. Här medverkar också  Gasgrid Finland  OX2 och Copenhagen Infrastructure Partners. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!