Under fredagen delade Roland Eriksson från kommunens näringslivskontor ut stipendiet på 3 300 kronor till årets sommarföretagare i Skellefteå. 24 ungdomar ska under sommaren testa sina vingar som företagare.
– Tyvärr har vi i år inte kunnat ta med alla som ville driva ett sommarföretag. Det har varit ett stort tryck på ansökningarna, berättar Kalle Viklund, skolinspiratör hos Ung Företagsamhet som coachar ungdomarna.
Det är första gången som Ung Företagsamhet tar sig an det här uppdraget.
– Upplägget passar mycket bra in i vår verksamhet och berör vår målgrupp. Sättet som detta genomförs i Skellefteå skulle kunna bli en modell som vi för vidare till andra kommuner där UF-alumni, som drivit UF-företag på gymnasiet, skulle kunna vara coacher.
Kalle Viklund drev själv, tillsammans med några klasskamrater på Anderstopsgymnasiet, ett framgångsrikt UF Företag där de producerade en kokbok med recept på gamla och nya ishockeyspelare i Skellefteå AIK.
Elliot Engblom är en av årets sommarföretagare. Hans affärsidé handlar om att hjälpa folk som har problem med datorer.
– Jag spenderar själv mycket tid vid datorn och kan en hel del om hur de fungerar. Ett vanligt problem är till exempel att RAM-minnet är för litet och det kan jag hjälpa till med att fixa, berättar Elliot.
Att arbeta med IT är dock inte något som han tänker syssla med i framtiden.
– Nej, jag har planer på att bli mattelärare. Matte är kul och mina kompisar tycker att jag är bra på att berätta om det på ett enkelt sätt, säger Elliot.
Fanny Ljungberg och Vincent Dugas-Nilsson kommer att arbeta tillsammans med glassförsäljning. De kände inte varandra innan introduktionsveckan för sommarföretagarna.
– Vi tänkte satsa på samma idé och istället för att konkurrera med varandra bestämde vi oss för att jobba tillsammans, berättar Fanny.
Hon hade tänkt sälja glasspinnar medan Vincent skulle sälja kulglass. Till sist bestämde de sig för att enbart satsa på kulglass.
– Vi tror att det är lättare att få lönsamhet på kulglassen, säger Vincent.
De har nu ansökt om tillstånd för att få sälja glass vid Falkträskbadet.
– Vi hade inte trott att det skulle vara så krångligt att få ett tillstånd för detta men vi hoppas kunna få det under nästa vecka, berättar Vincent.
Hon kommer att läsa ekonomiprogrammet på gymnasiet medan Vincent siktar på el- och energiprogrammet.
– Jag hoppas så småningom kunna starta ett eget företag. Mitt huvud är fullt av idéer men än vet jag inte inom vilket område det kommer att bli, säger Fanny.
De övriga sommarföretagen inriktar sig på en stor bredd av områden. Det handlar bland annat om att sälja blåbär, bröd, skor, ved och väggtavlor, gräsklippning, fotografera och sälja bilder, putsa fönster, driva café i Finnfors, arrangera gåbingo i ett stugområde, hålla i trådarna för en barnbokklubb, importera produkter från Kina och sälja dem, köra ut varor, fixa till bilar och bygga om bilar till EPA-traktorer.
I samband med utdelningen av stipendiet fanns också Filip Lundberg på plats för att berätta om sina erfarenheter från det sommarföretag som han drev ifjol. Han jobbade då med en digital tjänst som bygger på att man ska få bonusar för klimatsmarta gärningar.
– Jag börjar i höst en dataspelsutbildning så då kommer jag att jobba vidare med idén, berättar han.