Stort intresse för acceleratorprogram i Skellefteå

Det är många som vill vara med i acceleratorprogrammet Accelerate Skellefteå. Nu när ansökningsperioden är stängd har drygt 40 ansökningar från 11 länder kommit in. Förra året valdes fem nya bolag ut till acceleratorn.

Liksom förra året är Skellefteå Kraft en partner till Accelerate Skellefteå.

Liksom förra året är Skellefteå Kraft en partner till Accelerate Skellefteå.

Foto: Skellefteå Kraft

Skellefteå2021-09-09 18:30

– Förra årets pilotupplaga av Accelerate Skellefteå var mycket lyckad och vi har stora förhoppningar om att det blir minst lika bra den här gången, säger Sanna Orellano på Skellefteå Science City till Norran.

Vilka lösningar som Skellefteå Kraft gick vidare med under pilotupplagan är enligt henne ännu för tidigt att berätta om.

– Men helt klart är det spännande idéer som kan utvecklas till kommersiella produkter och tjänster, berättar Sanna. 

Processen påbörjas nu med att välja ut de bolag som får möjlighet att delta i programmet.

– Våra partner, som i år förutom Skellefteå Kraft även består av Boliden och Data Ductus, är väldigt spända på de ansökningar som kommit in och vi tror att det finns stor potential att hitta riktigt bra deltagare till höstens program. På grund av pandemin fick kontakterna ske digitalt förra gången men nu hoppas vi att de utvalda företagarna kan komma till Skellefteå, säger Sanna Orellano.

undefined
"Störst intresse har det varit kring olika typer av mobilitetslösningar med IoT", berättar Sanna Orellano.

Boliden Rönnskär arbetar med att hitta nya lösningar för att nå målet att minska sin koldioxidintensitet med 40 procent till 2030. Data Ductus driver innovationsutveckling genom egna inkubatorer men ser stora fördelar med att jobba branschöverskridande,

En skillnad mot förra året, där antalet ansökningar vara lika många som i år, är att det är fler svenska företagare som sökt. 

– Vilket är mycket trevligt. Jag tror att detta kan bero på att allt fler svenskar fått upp ögonen för den fantastiska utvecklingen i norra Sverige som främjar den gröna omställningen. Andra länder med flera sökande är Tyskland, Italien och Storbritannien. 

I 2021 års program ligger fokuset på att identifiera lösningar som kan introduceras på marknaden i närtid och som kan bidra till minskade koldioxidutsläpp inom bland annat industrin och transportsektorn. De lösningar som efterfrågas handlar om energilagring, energioptimering och mobilitet.

– Störst intresse har det varit kring olika typer av mobilitetslösningar med IoT, berättar Sanna Orellano.

De som väljs ut till programmet får ett skräddarsytt program på tolv veckor för att utveckla bland annat affären, nätverk, kompetens och finansiering. Allt utifrån bolaget och dess unika idé.

Konceptet Accelerate Skellefteå har utvecklats i samarbete med Skellefteå Kraft, EIT InnoEnergy och Skellefteå Science City. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!