Stort intresse bland nyanlända för mässa i Skellefteå

27 utställare fanns på plats på minimässan för nyanlända som Arbetsförmedlingen under torsdagen arrangerade på Scandic Hotel i Skellefteå. Skogsstyrelsen var en av de nya utställarna som drog många besökare till sin monter, eftersom de direkt kan erbjuda ett jobb.

Esraa Ayuen berättar om de villkor som gäller de naturnära jobben.

Esraa Ayuen berättar om de villkor som gäller de naturnära jobben.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2018-11-22 17:28
undefined
Tommy Lindkvist, Skogsstyrelsen, berättar om möjligheterna till jobb som de kan erbjuda. I bakgrunden Larry Öberg, Skogsstyrelsen och Esraa Ayuen, som arbetat med naturnära jobb.

I Skogsstyrelsens monter fanns bland andra Esraa Ayuen, från Norsjö, som arbetat med naturnära jobb för Skogsstyrelsen.

– Det har varit jätteroligt, berättar hon och tipsar besökarna i montern att ta chansen.

Esraa har sedan i april bland annat arbetat med röjningsarbeten vid Vajsjön i Norsjö och under tiden som hon jobbat åt Skogsstyrelsen har hon också jobbat med körkortsteorin.

– Jag har även övningskört privat och nu ska jag gå några lektioner på en körskola där det ingår övningar på en halkbana. I mars räknar jag med att kunna köra upp, säger hon.

Esraa kom till Norsjö 2015 från Sudan och jobbet hos Skogsstyrelsen hoppade hon på efter att ha läst klart hos SFI.

– Nu ska jag studera på grundvux och sedan siktar jag på att läsa ekonomi på universitetet. Ekonomi har jag tidigare studerat i Sudan så den typen av jobb hoppas jag kunna få i framtiden.

undefined
Esraa Ayuen berättar om de villkor som gäller de naturnära jobben.

Tommy Lindkvist, distriktssamordnare vid Skogsstyrelsen, är mycket nöjd med resultatet som de uppnått med de naturnära jobben.

– Vi har totalt 25 platser, varav 20 i Skellefteå och 5 i Norsjö, och har fått ut 13 av våra deltagare på den ordinarie arbetsmarknaden. Det är vi bäst på i hela landet. Deltagarna har bland annat fått jobb som busschaufför, It-tekniker, byggnadsarbetare, verkstadsarbetare, undersköterska och läkarsekreterare, berättar Tommy.

Uppgifterna hos Skogsstyrelsen består bland annat av upprustning av naturreservat såsom röjning, strandstädning och rågångsmärkning.

Han tror att en stor del i framgången beror på att man hos Skelleftedistriktet, som bestå av Skellefteå och Norsjö kommun, haft en person som på heltid arbetat med deltagarnas matchning mot arbetsgivare och skolor.

– Vi var först i landet med detta och andra har nu följt i våra spår, säger Tommy Lindkvist.

Under 2018 har Skogsstyrelsen i Sverige totalt haft 1 600 nyanlända som deltagare. Dessa får först en arbetspraktik på upp till fyra veckor och sedan generellt elva månaders anställning hos Skogsstyrelsen med lön enligt kollektivavtalet där nivån baseras på personens tidigare yrkeserfarenhet. Ingångslönen ligger på 17 374 kronor

– Man kan säga att det handlar om ett modernt beredskapsjobb, konstaterar Tommy.

Ibrahim Alvahmo, är en av besökarna på minimässan. Han kommer ursprungligen från Syrien och till Skellefteå kom han, liksom Esraa, 2015. Han har gått en maskinförarutbildning som Arbetsförmedlingen arrangerat via Yrkesakademin.

undefined
Ibrahim Alvahmo har gått en maskinförarutbildning som Arbetsförmedlingen arrangerat via Yrkesakademin.

– Jag har nu fått mitt certifikat för att kunna köra hjullastare och grävmaskiner och jag har också på gång ett certifikat för grävlastare. Idag är första dagen som jag söker jobb, berättar han.

I Syrien studerade Ibrahim för att bli engelsklärare men han växte upp i en jordbrukarfamilj.

– Därför har jag ganska stor erfarenhet av att köra traktor så det här känns helt rätt, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!