Termometern visade runt tjugo minusgrader och det var nollgradigt i vattnet när de tävlande för första gången någonsin gjorde upp i Kurjoviken, Skelleftehamn, som alltså är ny skådeplats för vintersimmet från och med i år.
Det kalla vädret, i kombination med att vattnet inte är strömt på samma sätt som inne i stan, orsakade isbildning i vaken. Funktionärerna på plats fick jobba hårt för att det skulle gå att simma hela dagen.
– Gör man ingenting så bildas det fort tunna isflak på vattnet. Vi är ute med våra håvar för att ta bort isen hela tiden. Vid sjutiden på morgonen var det en decimeter is som vi fick såga bort, förklarar funktionären Mats Gustavsson.
Veteranen Ailen Lascano Micaz från Argentina deltog i år för fjärde gången. Hon ställde upp i flera klasser och blev också tävlingens första vinnare när hon kom först i 200 meter frisim (damer).
– Det var lite svårt i år, jag tycker det var för mycket is. Men jag älskar Skellefteå och är alltid glad att vara här. I Argentina är det sommar nu och 40 grader varmt, säger hon.
Det var ungefär lika många tävlande som förra året, men kylan och det faktum att evenemanget hölls i Skelleftehamn gjorde att det såg lite glesare ut än vanligt på åskådarplats. Arrangören Jarkko Enqvist var i alla fall nöjd med dagen.
– Det har varit riktigt bra. Vi har lika många deltagare som i fjol och jag tycker att det är många åskådare på plats också. Och kylan är ju exotisk för dem som aldrig simmat här förut.
Christof Wandratsch från Tyskland är en annan veteran i sammanhanget. I år ställde han upp i alla klasser.
– Jag har vintersimmat i tio år och det är otroligt vad bra man mår av det, säger han.
En som däremot inte deltagit förut är Ingvild Johansen från Norge.
– Nej, det var första gången för mig! Det är riktigt ”dejligt”, men just nu har jag ingen känsel i vare sig händer eller fötter.
Den uppmärksamme läsaren har kanske noterat att Norran i år ställde upp med ett eget stafettlag. Frågan är bara hur det egentligen gick för oss?
– Det var inte alls så farligt som jag trodde, sammanfattar Norrans Lovisa Gustavsson.
Johanna Sandgren håller med och tillägger:
– Alltså, när jag var i vattnet så tänkte jag inte så mycket på kylan förrän jag var halvvägs. Men nu är jag som en kylklamp.
Här hittar du alla resultat från tävlingen.