Norran har i ett stort antal artiklar berättat om det mycket ansträngda läget för hälso- och sjukvården i Skellefteå.
Flera reportage har handlat om arbetsmiljöproblemen till följd av gamla lokaler. Kvinnokliniken har undermåliga lokaler med bajsvatten som bubblar upp och brist på vårdplatser. De har också haft inläggningsstopp på grund av brist på vårdplatser. En ny sjukhusbyggnad kan vara åtta år bort.
Den flyttkarusell, som Norran tidigare berättat om, där verksamheter flyttar runt för att man ska kunna evakuera den gamla sjukhusdelen som ska rivas, fortsätter också ett tag till. Men enligt fastighetschef Ulf Widmark hamnar fokus för investeringar framöver på Skellefteå lasarett, vilket berättades om i onsdagens tidning.
Personalläget har också varit mycket ansträngt (se faktarutan). Inom primärvården är det stor brist på läkare, Ursviken har haft stora problem med bemanning, fyra hälsocentraler saknar fasta läkare och det är svårt att få tag i hyrläkare.
På onsdagen mötte regionens högsta chefer 120 anställda, platsen var aulan i Skellefteå lasarettet och rubriken för mötet var ”dialogmöte”.
Vid den efterföljande presskonferensen framgick det tydligt: regionens ledning måste bli bättre med att få ut information om allt från fastighetssituationen i Skellefteå till jakten på personal, inte minst sjuksköterskor och läkare men även andra yrkesgrupper.
Träffen var också ett sätt att ge personalen chansen att, i ett direkt möte, få ställa sina frågor, vädra sin oro, framföra sina krav och ta upp lönefrågan.
Gav du personalen några rena nyheter om de närmaste åren, där 825 miljoner kronor ingår i planerade åtgärder för lasarettet?
– Nej, det gjorde jag inte. Många känner till planerna för lasarettet, men man har kanske inte haft full koll på varje detalj. Vi hade en genomgång av detta och den plan som vi följer. Detta var viktigt att förmedla och få fram: att allt blir inte klart på en gång, det här sker i etapper. Men det är lätt att förstå att, för den enskilde, det lätt blir ”här och nu” och att de akuta bristerna lyfts fram, påpekade fastighetschefen Ulf Widmark.
Det innebär att såväl personalen vid förlossningen som kvinnokliniken får vänta på en flytt från de dåliga lokalerna.
I Norran den 3 november påpekade överläkaren Hannelore Wenkeler:
– Våra högsta chefer tycks bara kommunicera med oss via tidningen.
Regiondirektören Tommy Svensson och hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa idkade självkritik om att information inte ”till fullo” fungerat ut till de anställda, vilket nu ska prioriteras.
– Man måste lyfta fram personalens engagemang, det är väldigt positivt även om det handlar om kritik. Man måste också komma ihåg, i spåren av pandemin, att den fysiska mötesverksamheten i princip legat nere på alla nivåer, fortsatte Brita Winsa.
Camilla Andersson, chef för närsjukvården i Skellefteå, tillade:
– Arbetsplatsträffar och samtal har varit oerhört begränsade sedan pandemin startade, det har dränerat oss som sociala varelser. Självklart har det påverkat oss alla. Därför kan vi meddela att Lena Pettersson utsetts att ansvara för dialogen med alla kliniker och medarbetare, som sker i samarbete med klinikerna.