Stormigt i frikyrka efter att dömd pastor stoppats

Det stormar i Pingstkyrkan i Skellefteå efter att rekryteringen av en pastor som visade sig vara lagförd för stöld stoppats. Enligt uppgift till Norran har de som kritiserat processen både tystats och bestraffats.

Pingstkyrkans tilltänkte föreståndare visade sig vara dömd för ett brott. Efter att anställningen avbröts har det stormat i församlingen i Skellefteå.

Pingstkyrkans tilltänkte föreståndare visade sig vara dömd för ett brott. Efter att anställningen avbröts har det stormat i församlingen i Skellefteå.

Foto: Jenny Petersson

Skellefteå2021-05-29 08:00

Allt var i princip klart när ledningen för Pingstkyrkan i Skellefteå i slutet av april, mindre än en vecka innan den nya föreståndaren skulle börja, meddelade att allt var avblåst. Mannen, en pastor från södra Sverige, var inte längre aktuell för tjänsten. 

Bakgrunden till turbulensen har att göra med information som framkom under tillsättningen, och hur den hanterades. Daniel Alm, företrädare för Pingst, Fria församlingar i samverkan, sa den 27 april till tidningen Dagen att tillsättningen avbröts på grund av ”en händelse som inträffade för flera år sedan och som kom till pingstledningens kännedom under rekryteringsprocessen i Skellefteå”. Den tilltänkte föreståndaren skulle nu ta en paus från allt offentligt.


Händelsen visar sig vara att mannen för tre år sedan ertappades med stöld i en butik. Han erkände och fick ett strafföreläggande. Enligt tips till Norran uppdagades brottet av en församlingsmedlem tidigt i anställningsprocessen. Hen rekommenderade att anställningen borde pausas tills man fått klarhet i vad som hänt. Församlingsmedlemmen begärde ut förundersökningsprotokollet, där polisförhör brukar ingå. Men Äldstegruppen, som höll i anställningsprocessen, ville inte vänta. De talade istället med den tilltänkte föreståndaren, som lämnade en förklaring till stölden. En förklaring som accepterades.

Någon möjlighet att protestera gavs inte, enligt personen Norran talat med. Beslutet att anställa den nya föreståndaren togs på ett digitalt församlingsmöte, där medlemmar normalt sett kan uttrycka sig fritt. Men där fanns endast två alternativ: Att rösta ja eller nej till att anställa. Enligt uppgift till Norran informerades församlingen endast i positiva ordalag om mannen. Mikrofoner och chatt var avstängda, så frågan om bordläggning eller reservation kunde inte lyftas. Beslutet blev att anställa mannen ifråga. 

Men kort därpå visar det sig att mannens förklaring inte stämde. Det han uppgett i polisförhör, var något helt annat än vad han sagt till ledningen i Skellefteå. Då först avblåstes planerna på en anställning.

undefined
Noran har fått signaler om repressalier inom Pingstkyrkan efter en mislyckad jakt på en ny föreståndare. Ingen från ledningen i Skellefteå vill uttala sig om saken.

Enligt uppgift till Norran ska flera personer som kritiserat hur processen har gått till, utsatts för repressalier. Norran ringer en av dem, Staffan Edin. Enligt tipset får han inte längre predika efter att ha skrivit ett kritiskt brev till församlingsledningen.

Han blir förvånad när Norran ringer.

– Ja, eftersom jag inte trodde så många kände till det här. Men tyvärr är det sant, säger han.

Vad skrev du?

– Om hur man hanterat rekryteringen. Att man inte ville utreda vad som hänt, och jag har sagt att det är fel att tysta en församling på det sätt som de gjorde.

Han hänvisar till mötet där ingen fick yttra sig.

– Jag anser att man ska få framföra sina åsikter utan att bli bestraffad och fråntagen det man brukar göra i sin församling.

Han berättar att det var Pingstkyrkans föreståndare Roland Pettersson som meddelade predikoförbudet.

– Han ville träffa mig för ett samtal, men bara om jag kom ensam. Då jag ville ta min fru med mig blev det inget möte. Så någon förklaring har jag inte fått och predikoförbudet står fast, säger Staffan Edin.

Enligt tipset ska även församlingsmedlemmen som ursprungligen larmade om brottet ha farit illa. Norran söker personen för en kommentar. Denne meddelar dock att hen inte är intresserad av att medverka i en artikel, och säger sig nu ha lämnat församlingen.


Håkan Lindh, mötesordförande då medlemmarna skulle ta ställning till anställningen, svarar att samtliga kommentarer till media ska lämnas av Roland Pettersson, föreståndare för Pingskyrkan. Han svarar dock inte i telefon. Norran sms:ar en förfrågan om en intervju.

Han svarar: ”Det är en intern hantering på det och i ett möte för bara medlemmar så det bearbetar vi på det sättet”.

Norran gör ytterligare ett försök. Vi sms:ar att tipset handlar om en tystnadskultur i församlingen: ”I det sammanhanget vore det bättre om ni svarade på kritik, istället för att undvika att medverka”.

Svar uteblir.

undefined
”Det är en svår situation församlingen gått genom. Det kan alltid bli friktion i sådana lägen”, säger Daniel Alm, företrädare för Pingst, Fria församlingar i samverkan.

Norran vänder sig till Daniel Alm, företrädare för Pingst FFS. 

Vi får signaler om repressalier av församlingsmedlemmar i Skellefteå. Hur ser du på det?

– Jag beklagar om någon uppfattar det så. Det är en svår situation församlingen gått genom. Det kan alltid bli friktion i sådana lägen. Jag upplever att församlingen varit transparenta kring det som skett.

En person som var kritisk förbjöds att predika. 

– Jag tror inte att det är en repressalie, utan något man valt under rådande omständigheter. Om en enskild involverat sig i en konflikt, då är det klokt att den konflikten inte flyttas till gudstjänstrummet, det vore olyckligt om den kom fram där. 

En konfliktsituation?

– Det är en ju en demokratisk församling, men ledningen måste få säga sitt. De har ju backat, medgett att det gick för fort. Man hade inte fakta på fötterna, det har ledningen konstaterat och erkänt. 

En demokratisk församling, säger du. På mötet där föreståndaren skulle väljas fick ingen uttala sig.

– Det tror jag ju är det man backat på, att man drev på för mycket. Men vi måste komma ihåg att det är en pandemi och inget normalläge, vilket i sig skapar ett demokratiskt underskott. Man ska nog inte döma en församlingsdemokrati utifrån den här specifika situationen. 

Den som larmade och därmed förhindrade anställningen, har lämnat församlingen. Kan det oroa dig?

 – Våra församlingar är demokratiska, vi är ingen sekt, man får lämna. Även om jag inte tror någon ville att det skulle ske, så ligger det i individens frihet. Vi har haft en dialog med ledningen i Skellefteå, jag uppfattar att man tagit tag i frågan. 

Ingen från ledningen i Skellefteå vill uttala sig. Hur ser du på det? 

– Den här mannen var en av mina medarbetare. Situationen uppdagades via processen i Skellefteå, men har egentligen inte med Skellefteå att göra. Därför föreslog jag att vi, som hans arbetsgivare, tar relationen till honom och hans fortsättning och all mediakontakt. 

Mina frågor rör församlingsmedlemmar i Skellefteå, hur de behandlats. Är inte det inte märkligt att du ska svara? 

– Ja, i normalfallet, men i just den här frågan har det ju koppling till något som var mitt ansvar, säger Daniel Alm. 

Norran ringer Staffan Edin igen. Han upplever sig inte vara del av en konflikt. 

– Det är tråkigt om ledningen anser det vara en konflikt när medlemmar uttrycker sin åsikt, säger han. 

Pingströrelsen

Pingströrelsen uppstod ursprungligen som en väckelserörelse i USA i början av 1900-talet. 

I Sverige består rörelsen av drygt 400 frikyrkoförsamlingar med närmare 90 000 medlemmar. 

Till skillnad från Svenska kyrkan tillämpas exempelvis endast dop av vuxna, troende människor. 

Pingstkyrkan i Skellefteå har drygt 600 medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!