Våren 2022 togs det formella första spadtaget inför ögonen på de blivande ägarna. Då var det inte tal om ränteoro, och kanske kommer räntenivåerna att ha stabiliserat sig innan det är dags för inflyttning.
Från början var det mycket arbete under marknivå. Hela tomten har nämligen ett underjordiskt parkeringsgarage i två våningar.
Sent förra hösten började så husen växa ovan jord. Det låga får fem våningar, och ligger mot Södra Järnvägsgatan med utsikt mot busstationen. Där har man nu mest bråttom för att kunna släppa in de boende i juni 2024.
Höghuset mot Repslagargränd blir klart för inflyttning i december 2024.
– Det är enligt plan, säger Mattias Lundström, vd på HSB Norr.
Vid Norrans besök läggs sista handen på rör och ledningar i ett blivande golv. Dagen efter ska det gjutas, och sedan fattas bara två våningar så har man nått till toppen på det 12 våningar höga huset.
Ett snöfall på allt detta vore katastrof.
– Om det snöar medan vi jobbar så blåser vi bort snön med en kompressor när vi är klara för dagen, och lägger sedan på snöseglet. Vi lägger också på seglet när vi går hem om det befaras snö under natten. Seglet samlar ihop snön och den kan då enkelt lyftas ner till marken med byggkranen. Så ingen behöver stå här och skotta, säger platschef Arvid Marklund.
Vi letar oss in i värmen och besöker lyxlägenheten, den som får en jättestor terrass och kostar 7,2 miljoner kronor.
Kunden som ska bo där har varit inbjuden till en första visning, det kallas stomvisning när man för första gången får besöka sitt blivande hem.
Dock var det inte möjligt att bese just terrassen eftersom den var upptagen av en byggställning. Den upplevelsen får dröja till nästa visning.
– Folk brukar uppskatta att få komma in i husen och titta, de har ju ofta sett på bygget utifrån många gånger, säger Mattias Lundström.
Det låga huset avslutas mot öster med en enkel yttervägg. Det beror på att HSB även äger granntomten, och har tänkt bygga vidare där. Då ska kommande hus ligga vägg i vägg, och då löns det inte ha någon påkostad fasad.
Övriga fasader är av danskt tegel som muras på traditionellt vis, sten för sten.
– Vi har valt olika nyanser för att få en omväxlande fasad, säger Mattias nöjt när han tittar på resultatet.