”Avsaknaden av ett elektrolysverk har stor negativ påverkan på Rönnskärs lönsamhet.”, skriver koncernchefen Mikael Staffas i rapporten för det tredje kvartalet och berättar att resultatförsämringen beror på lägre metallpremier och raffineringslöner samt mindre volymer av fria metaller.
Dagen efter banden den 14 juni vinstvarnade Boliden och utöver Rönnskärsbranden så innehöll varningen att gruvan i irländska Tara skulle läggas i malpåse, samt att det skulle bli en förändrad brytningsplan i Kevitsagruvan.
Produktionen på Boliden Rönnskär har nu en ”modifierad affärsmodell” och är sedan den 13 juli, en månad efter branden, återupptagen i alla delar förutom elektrolysverket, enligt rapporten.
Företaget berättar om läget på smältverket: ”Boliden för diskussioner med försäkringsbolag avseende både ersättning för det förstörda elektrolysverket och produktionsbortfall. Ingen avsättning har gjorts för processlagret i elektrolysverket då det bedöms kunna återvinnas. Cirka 10 000 ton kopparanoder var under produktion vid brandtillfället. Processen med att minska personalstyrkan till följd av branden fortsätter i linje med tidigare besked. Den beräknas vara slutförd under fjärde kvartalet 2023.”
Rörelseresultatet för kvartalet blev något lägre för koncernen, 1 940 miljoner kronor, än prognosen från elva analytiker som Infront sammanställt, 2 031 miljoner kronor. Jämfört med 2022 var rörelseresultatet drygt 1,5 miljard sämre.
”Priser och villkor förbättrades något. Premier, en starkare dollar och smältlöner bidrog till förbättringen, medan lägre zinkpriser och lägre priser på biprodukter hade en negativ påverkan. Volymerna minskade som ett resultat av lägre halter, lägre anrikad volym i Aitik, Tara i malpåse och att Rönnskär drivs utan elektrolysverket”, berättar Boliden.
Under kvartalet föll priset på samtliga Bolidens främsta metaller, med undantag för bly.
”En svag ekonomisk aktivitet, i synnerhet i Europa och Kina, påverkade efterfrågan på metaller”, skriver företaget.
Gruvorna i Norranområdet sägs i kvartalsrappoten: ”Bolidenområdets anrikade volym var i linje med föregående kvartal men högre än i fjol tack vare en stabil produktion i alla tre gruvorna och anrikningsverket. Produktionen av zink i koncentrat var högre än föregående kvartal på grund av en malmmix med en högre andel av produktion från Kristinebergsgruvan.”