Stora skillnader mellan killars och tjejers slutbetyg

Killarna har i snitt aldrig nått lika bra resultat i skolan som tjejerna under de senaste 20 åren i Skellefteå kommun. På en skola lämnade hela 70 procent av killarna utan godkända betyg i alla ämnen. Det visar Norrans granskning.

Tjejerna har haft bättre resultat sedan åtminstone 1998 i Västerbotten som helhet.

Tjejerna har haft bättre resultat sedan åtminstone 1998 i Västerbotten som helhet.

Foto: Infogram

Skellefteå2020-03-04 06:15
undefined
Killarna presterar sämre i skolan i Skellefteå än tjejerna.

Norran har granskat skillnaden mellan killars och tjejers slutbetyg från Skellefteås kommunala grundskola. Vi ville ta reda på̊ hur skillnaden i resultat såg ut, och hur länge den funnits.

Genom att jämföra betyg från samtliga skolor blir det tydligt att killarna presterar sämre. Så har det sett ut ut i åtminstone 20 år.

undefined
Tjejerna har haft bättre resultat sedan åtminstone 1998 i Västerbotten som helhet.

Inte ett enda år har killarna med godkända slutbetyg varit fler än tjejerna. Men hur mycket sämre killarna är, varierar från skola till skola.

Det finns år då killarna på någon enstaka skola fått godkänt i högre utsträckning än tjejerna. Men det ändrar inte det sammanslagna resultatet för skolorna i Skellefteå. Mönstret går igen i alla kommuner i Västerbotten.

På̊ en skola i Skellefteå var det endast 32 procent av killarna som ifjol fick godkänt i alla ämnen. Det var det lägsta resultatet det året, i Skellefteås kommunala grundskola. Samma år hade den skola med högst andel killar med godkända slutbetyg, ett resultat på 91 procent.

Ingen plan

Förutom att undersöka hur skillnaderna ser ut ville vi också ta reda på varför skillnaderna funnits så länge.

Samtidigt som betygsskillnaderna visar sig vara ett välkänt problem – så visar granskningen att vare sig politiker eller tjänstemän har en tydlig plan för hur de ska arbeta för att höja killarna.

Forskning visar dessutom att när killarna får sämre betyg, så påverkas de av detta på flera olika plan senare under deras liv. Vi återkommer till det framöver i vår granskning.

Desirée Jonsson och Angelica Säfvenberg

Så gjorde vi

Undersökningen bygger på inrapporterad statistik från Skolverket och kolada.se. Först 1998 började Skolverket registrera statistik gällande andelen godkända slutbetyg. Vi har därför valt att titta på resultat från 1998 till 2019.

Undersökningen innefattar andelen killar respektive tjejer med godkända slutbetyg i alla ämnen i nian i procent. Samtliga kommunala grundskolor som fortfarande är aktiva i dag och som finns i Skolverkets statistik har tagits med.

Undersökningen bygger huvudsakligen på resultat från kommunala grundskolor i Skellefteå, Malå och Norsjö.

Resultaten från alla kommuner i Västerbotten har också granskats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!