Stora skillnader i landet: Inte en enda nyansökan beviljades i Skellefteå eller Västerbotten

De senaste siffrorna visar att inte en enda nyansökan om statlig assistans blev godkänd i Skellefteå förra året. ”Det är ju förödande”, menar RBU Skellefteå.

Catrin Marklund, ordförande i Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) i  Skellefteå.

Catrin Marklund, ordförande i Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) i Skellefteå.

Foto: Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2019-03-14 08:00
undefined

Siffror från Försäkringskassan visar att så var fallet i hela Västerbotten samt i Västernorrland, Jämtland och Gotland under förra året. I Värmlands län godkändes till exempel 41 procent av nyansökningarna.

– De stora skillnaderna över landet är helt orimliga. Att staten genom Försäkringskassan hanterar assistansersättningen ska borga för en likvärdighet över landet. Statistiken visar att det inte alls fungerar. Nu måste regeringen ta sitt ansvar och styra upp Försäkringskassan, säger Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, i ett pressmeddelande.

Catrin Marklund, ordförande i Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) i Skellefteå, säger till Norran:

– Det är ju förödande. Det är sorgligt att det i Västerbottens län inte fanns en enda ny person förra året som kunde få personlig assistans, det påverkar ju hela den människans liv. Det är ju assistansen som ska göra att den människan kan leva ett självständigt liv.

– Nu vet jag inte hur många som har sökt assistans i Skellefteå eller Västerbotten, men även om det bara är en person så är det dåligt att den personen inte beviljas det, säger hon.

Har ni hört något om det här från era medlemmar?

– De jag har pratat med har haft omprövningar av beslut, så de har inte varit med i någon nyansökan. Det kan ju vara så att de som har gjort en nyansökan är medlemmar i en annan förening, det finns ju flera.

undefined
Catrin Marklund, ordförande i Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) i Skellefteå.

Catrin Marklund understryker att många medlemmar tycker att det känns jobbigt med ovissheten när det görs en omprövning.

– Alla är jätteoroliga och mår dåligt över hur framtiden kommer att se ut. Det är ju både en personlig fråga, hur påverkas den här personen, och en nationell, vad vill vi skapa för samhälle? Ska vi tvinga in folk i boenden? Vi har gjort en ekonomisk analys som visar att det är billigare och blir störst frihet för personen om den har personlig assistans och slipper bo på ett kommunalt boende, säger hon.

Tjänstemän på Försäkringskassan och politiker har svårt att sätta sig in i människors sits tror hon.

– När de själva har en fungerande kropp så har de svårt att förstå och på nära håll se vad den personliga assistansen bidrar till när det gäller livskvalitet.

Hennes önskan är att fler politiker lokalt i Skellefteå ska engagera sig i frågan.

– Jag önskar att de kunde ge signaler till familjer med funktionsnedsättningar att vi ska ha ett Skellefteå för alla, och då ingår ju personlig assistans i Skellefteå för alla som behöver den. Vi ska inte bara ha hockey och bostäder, människor måste ju kunna leva ett värdigt liv också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!