Det börjar dra ihop sig till rivning av de äldsta delarna av Skellefteå lasarett, eller Skellefteå sjukhus som det nu heter. Vägen bakom huskropparna är numera en stor grop. Där byggs nu de nya kulvertarna till sjukhuset. I dem kommer ledningar av olika slag att dras. Mikael Boström och Fredrik AhnOrre, projektledare, visar runt bland alla byggen och renoveringar.
På området finns nu tre lyftkranar som används för olika projekt. På flera ställen finns ställningar och det är tydligt att det pågår flera byggprojekt samtidigt.
Bredvid den stora matsalen byggs en aula för stora möten. Norran har tidigare berättat att byggnad 105 och 106 renoveras. Där byts ventilation och tak, fasaden målas om och även fönstren fixas.
Ett annat stort projekt är ett nytt reservkraftverk som byggs för den nya sjukhusdelen som ska byggas. Fem kilometer med högspänningskablar ska också ner i marken.
Mellan två befintliga huskroppar byggs ett lågt hus som ska husera medicinsk dagvård under tio års tid. Det ska vara färdigt vid månadsskiftet oktober november.
Centrum för obstetrik och gynekologi, CFOG, som består av bland annat förlossning och gynavdelning, har länge haft problem i sina lokaler. Förlossningen har redan fått flytta in i nyrenoverade lokaler i byggnad 106, som är den högsta byggnaderna på området. Nu återstår resten av verksamheten, som ska in på samma plan i hus 104, samma hus som huvudingången.
Om ett halvår räknar de med att de gamla lasarettsdelarna ska rivas. Redan nu plockas de ned inifrån. Tillsammans med företaget som ska bygga, Byggdialog, planeras logistiken och flödena så att detta ska passa med sjukhuset i övrigt. Förlossningen ska exempelvis kunna ta sig snabbt in på operation och behöver ligga på samma plan.
Fredrik AhnOrre berättar att huset ska byggas i etapper och att de äldre planritningarna som florerat inte visar hur det kommer att se ut. Det är helt enkelt inte bestämt än.
Vad de vet dock är att det blir tre olika byggnadsfaser, hus A, B och C och ungefär hur stora dessa delar ska bli. Planen är att akuten, IVA, laboratoriemedicin, kirurg- och medicinavdelningarna ska inhysas i det första huset.
– Vi upphandlar varje del för sig och kan avbryta efter varje etapp om vi inte är nöjda, säger Fredrik AhnOrre.
Det finns ett politisk rambeslut och inriktningsbeslut för första fasen. Men pengarna är inte klubbade än.
– Målsättningen är att det ska stå färdigt 2026–2027. Men det beror på hur snabbt vi får besked om hur vården vill ha det och projekteringen. Hus B beräknas bli klart ett år efter A, säger Fredrik AhnOrre.
– Det blir tajt, men vi hoppas att vi kan påbörja grunden hösten 2024, säger Mikael Boström.
Bland annat röntgen och operation planeras flytta in i hus B och i hus C psykiatrin.
Budget för de nya huskropparna beräknas i dag ligga på cirka 2,4 miljarder kronor. Alla tre beräknas vara färdiga 2032. Med ombyggnationer invändigt och omflyttningar ska allt på sjukhuset vara klart cirka 2034–2035.
När verksamheterna flyttar från det nuvarande lasarettet till den nya delen blir det istället plats för mottagningar och administration.
Men det som kommer att märkas först är bygget av ett nytt parkeringshus.
– Vi har en ansträngd parkeringssituation för både personal och besökare. Vi vill ha ett nytt parkeringshus klart innan den nedre parkeringen försvinner då där blir en väg som kommunen bygger från Nordlandergatan, säger Mikael Boström.
Dessutom kommer parkeringen norr om järnvägen att försvinna när Norrbotniabanan byggs.
Parkeringshuset ska byggas på den nuvarande övre parkeringen och planeras blir tre till fyra våningar hög och rymma minst 360 platser. Projekteringen ska påbörjas för att få fram en pengasumma till politikerna som de kan ta ställning till, men kostnaden tros hamna på 100–110 miljoner kronor.
Men hur ska parkeringarna lösas under tiden som bygget av parkeringshuset pågår?
– Vi hyr i dag 60 platser av kommunen och vi hoppas kunna hyra fler. Eventuellt behöver vi också anpassa våra egna parkeringar, säger Fredrik AhnOrre.
Hur kan patienter komma att påverkas av allt byggande?
– Så lite som möjligt självklart. Men det kommer att bli rivning och ljud. Det är bra att man är medveten om att det kommer att blir störningar närmaste åren. Det är ofrånkomligt, säger Mikael Boström.