Stora problem med frånvaro bland personalen i skolan

Var femte anställd inom grundskolan i Skellefteå kommun var sjuk eller satt i karantän på tisdagen. På vissa skolor börjar det vara svårt att bedriva undervisning. Värst var situationen på Yttre Ursviksskolan och Ersmarksskolan, där nästan hälften av personalen var hemma.

Henrik Bolin, avdelningschef för grundskolan i Skellefteå och Linda Holmqvist, rektor i Kåge, Ersmark och Kusmark.

Henrik Bolin, avdelningschef för grundskolan i Skellefteå och Linda Holmqvist, rektor i Kåge, Ersmark och Kusmark.

Foto: Pressbilder Skellefteå kommun

Skellefteå2022-01-25 20:29

– Vi har ännu inte skickat ut något vädjansbrev till vårdnadshavare men läget är ansträngt och i Ersmark klarar vi inte av att ha fler frånvarande, säger Linda Holmqvist, som är rektor för Ersmarksskolan, Kusmarksskolan och Kågeskolan.

På tisdagen saknades sex av 14 anställda på Ersmarksskolan, vilket innebär 43 procent. Dessutom var 30 procent av de 120 eleverna sjukanmälda.

– Vi har fått flytta om personal och slå ihop vissa elevgrupper för att få ihop det. Det är svårt på en liten skola, men alla hjälps åt och vi försöker ha kvar rutinerna så gott det går för elevernas skull. Men det finns ju en gräns för hur länge det går.

undefined
På Kågeskolan var en fjärdedel av personalen sjuka eller i karantän på tisdagen. I Ersmark var nästan hälften av personalen frånvarande.

På Kågeskolan, som drabbades hårt av covid-19 för två år sedan, är läget något bättre. Där var 25 procent av personalen och 23 procent av eleverna sjukanmälda på tisdagen. Totalt handlar det om 15 lärare och 113 elever.

– Smittan har drabbat de yngre årskurserna hårdast, vi ser att frånvaron är störst i årskurs F–6, både bland elever och personal. Lyckligtvis har vi några pensionärer som kliver in och hjälper till samt att vi har haft en ökad grundbemanning sedan i höstas vilket vi haft stor nytta av.

Hur påverkas undervisningen när så många är frånvarande?

– De elever som är hemma får ha hemstudier, i den mån de orkar med.  En del av personalen som sitter i karantän kan jobba hemifrån och de som är på plats gör ett fantastiskt jobb med att täcka upp för dem som är borta. I vissa årskurser har vi även slagit ihop klasserna.

undefined
Henrik Bolin, avdelningschef för grundskolan i Skellefteå och Linda Holmqvist, rektor i Kåge, Ersmark och Kusmark.

Henrik Bolin, avdelningschef för grundskolan i Skellefteå kommun, berättar att läget är ansträngt i hela kommunen. I snitt är var femte anställd inom grundskolan sjuk eller i karantän.

– Detta är utan tvekan den största frånvaro jag upplevt under hela pandemin. Särskilt svårt blir det på enheter där vi har hög frånvaro bland personal men en relativt låg frånvaro bland elever. Vi har börjat titta på att omfördela personal från övriga delar av förvaltningen, prio ett är att hålla verksamheterna igång, säger Henrik Bolin.

Hur ser du på den närmaste framtiden?

– Vi följer noggrant utvecklingen och hoppas snart på en vändning. Vi försöker planera för att frigöra ytterligare personella resurser ifall läget skulle försämras ytterligare. Responsen på kommunens vädjan om personal har varit relativt god, vår bemanning genomför nu intervjuer och de kontroller i belastningsregister som krävs för att få jobba i skolans verksamheter.

undefined
Det börjar vara svårt att bedriva undervisning på vissa skolor i Skellefteå kommun till följd av den höga frånvaron bland personalen.

FAKTA

Så här såg det ut med sjukfrånvaron bland personalen i Skellefteå kommuns grundskolor på tisdagen.

Yttre Ursviksskolan 47%

Ersmark skola 43%

Lövånger skola 34%

Auraskolan 33%

Stackgrönnan skola 30%

Örjansskolan 28%

Byske skola 26%

Kåge skola 26%

Morö backe skola 25%

Floraskolan 25%

Lejonström 24%

Medle skola 21%

Bergsbyn skola 20%

Ostvik skola 20%

Sörböle skola 20%

Björnåker skola 19%

Kusmark skola 19%

Bureå skola 19%

Drängsmark skola 18%

Ursviksskolan 18%

Sunnanå skola 17%

Skråmträsk 17%

Norrhammarskolan 16%

Furuskolan 14%

Tuböle skola 14%

Boliden 12%

Fotnot: Norran har sökt rektorn på Yttre Ursviksskolan för en kommentar men utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!