Stort problem med köttstölder i Skellefteå

Nästa varje dag får Ica-handlare Pär Sjöström springa efter kötttjuvar. "Det är helt galet, på en sån här nivå har det aldrig varit innan" säger han. Flera personer har gripits men många av tjuvarna tar inte köttet för eget bruk. De säljer det vidare.

Alexander Björk och Pär Sjöström är förtvivlade över mängden kött som stjäls nu. "Det är fyra till fem stölder per vecka", säger Sjöström.

Alexander Björk och Pär Sjöström är förtvivlade över mängden kött som stjäls nu. "Det är fyra till fem stölder per vecka", säger Sjöström.

Foto: Victor Svenfelt

Skellefteå2023-09-11 19:00

Den 11 augusti kallas polisen till en Icabutik i Skellefteå. En man har stoppat ner fyra oxfiléer i sin kundkorg och efter en stund lägger han köttbitarna i sin väska. Då konfronteras han av en annan kund. 

– Ska du inte lägga tillbaka det du har i väskan?

Mannen svarar att han inte har något i väskan och går mot utgången. Utanför butiken blir han ombedd att stanna och väljer då att lägga benen på ryggen. 

Han tar sig en bit men blir sedan stoppad. Ur väskan ramlar det oxfiléer värda 1 946 kronor. 

Det är inte den enda stölden av just oxfiléer som drabbat matbutikerna i Skellefteå på sistone. 

– Läget är värre än någonsin. Det är helt galet hur mycket stölder det är just nu, säger handlare Pär Sjöström på Ica Torget Supermarket. 

I tisdags försvann fyra kilo kött, och de senaste veckorna har det varit mellan fyra till fem köttstölder varje vecka. 

– Jag lade märke till att oxfiléer började försvinna. Över hälften av de filéerna vi lägger ut får vi inte betalt för. 

Han har lagt märke till hur stölderna utförs. 

undefined
Köttstölderna går i perioder men nu är läget värre än någonsin. "Det är helt galet", säger Ica handlaren Pär Sjöström.

– De står och fotar min köttdisk. Det är för att ta emot beställningar säger de när jag konfronterat dem. 

Till vem beställningarna är vill tjuvarna inte svara på. Men det finns misstankar. 

– Volymerna är så stora att det inte kan användas för privat bruk, säger Alexander Björk, butikschef för Ica Kvantum.

Att de inte ska ha köttet själva har tjuvarna erkänt när Pär Sjöström har stoppat dem. 

– De är ärliga med det. De säger att de säljer det vidare för att de behöver pengar. 

undefined
I vissa butiker i Södra Sverige är köttet nuförtiden bakom en låst disk. "Men vi vill inte att det ska bli så hos oss", säger butiskchef på Ica Kvantum Alexander Björk.

Nu är en del av köttet undanplockat för att förhindra fler stölder. Det skyltas tydligt med att allt kameraövervakas.

– Vi vill ju sälja mat och ha roligt på jobbet. Inte hålla på och jaga stölder. Det är väldigt besvärligt. 

Fortsätter stölderna på denna nivå behöver åtgärder tas, säger Pär Sjöström. 

– Då kan vi inte ha det ute i diskarna längre. Som det är nu förlorar vi för mycket pengar på stölderna. 

Både Ica Torget och Ica Kvantum är tacksamma när privatpersoner säger till om de ser misstänkta stölder. 

– Då kan vi ingripa. Men det blir först en stöld när personen gått ut ur butiken, säger Alexander Björk. 

Att det är mycket köttstölder just nu är något Skelleftepolisen bekräftar. 

– Jag kan hålla med om att det varit mycket på sistone, säger förundersökningsledare Pär Miller. 

En person har gripits för flera stölder efter en husrannsakan som polisen gjorde. 

– Det var en person som fortsatte begå stölder. Till sist valde vi att göra en husrannsakan där vi hittade stora mängder oxfiléer och lax i hans frys. 

undefined
Pär Miller säger att det är en utmaning att jobba brottsförebyggande med denna typ av brott. "Det är mest butikerna som kan göra skillnad där", säger han.

Åtal kommer nu väckas och Pär Miller tror ingripanden som dessa kan få stopp på stöldvågen. 

– Det är ett fåtal personer som begår en stor del av brotten. Det är dem vi vill stoppa. 

Ibland dyker det upp annonser med kött på lokala köp- och säljsidor. 

– Det väcker ju misstankar om en och samma person säljer mycket kött. Oftast är det av konstiga anledningar, som att en fest blivit inställd.

Men dessa personer är svåra att komma åt. 

– Det är svårt att veta var de bor och bilden på köttet är oftast väldigt intetsägande. 

Inga extra insatser är planerade för att stoppa stölderna för tillfället, säger Pär Miller. 

Ett sätt som kött kontrolleras på är via spårbarhetskontroller.

– Kött kan sakna spårbarhet, och bedöms då alltid som osäkert. Livsmedel utan spårbarhet kan var stulna, de kan komma från oregistrerade verksamheter, vara olagligt importerade, svartslaktade, eller på annat sätt felaktigt hanterade, säger livsmedelsinspektör Sandra Wallström. 

undefined
Livsmedelsinspektörerna Sandra Wallström och Elinor Lundmark säger att livsmedelskedjan aldrig ska brytas och att livsmedel utan en identitet alltid är osäkert.

Vid dessa kontroller är det bland annat fakturor och följesedlar som kontrolleras. 

– Skulle vi misstänka att något är stulet så rapporterar vi detta till polisen. 

Kontrollinsatser till följd av butikernas köttstölder har gjorts tidigare av livsmedelsinspektörerna. 

– Vi kontrollerade en grupp restauranger för något år sedan, men hittade inget misstänkt. Stulet kött kan hamna hos en oregistrerad verksamhet, exempelvis privatpersoner som säljer via sociala medier, säger livsmedelsinspektör Elinor Lundmark. 

Inspektörerna är medvetna om köttstölderna som pågår i Skellefteå.

– Vi kontrollerar verksamheter hela tiden och även om vi inte hittar något så kan det ha en förebyggande effekt, säger Sandra Wallström. 

– Vi är tacksamma för alla tips som kommer in via kommunens tipstjänst, säger Elinor Lundmark. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!