Stora investeringar planeras på lasarettet

Nu har regionens förslag till investeringsplan presenterats för närmaste åren. För Skellefteå del innebär det investeringar på sammanlagt 243 miljoner kronor under tre år. ”Nu är det Skellefteås tur. Det är vi överens om”, säger Liselotte Olsson (V), regionråd.

Det pågår tömning av de äldre delarna av lasarettet som ska rivas.

Det pågår tömning av de äldre delarna av lasarettet som ska rivas.

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2020-12-08 15:42

Regionstyrelsen var positiv till investeringsplanen på tisdagens sammanträde. När det gäller Skellefteå lasarett planerar man fram till 2023 att fortsätta förbereda för om- och nybyggnation enligt fastighetsutvecklingsplanen.

Sammanlagt planeras byggnadsinvesteringar för 243 miljoner kronor. Den absolut största posten är rivning av delar av lasarettet samt nya huskroppar. Fram till 2023 handlar det om 127 miljoner kronor. När hela projektet presenterades 2017 berättade regionen att den totala summan förväntades bli en miljard kronor, så det är en bit kvar till en färdig ersättningsbyggnad. En ny flygelbyggnad är tänkt att ersätta de äldsta delarna av sjukhuset.

Det planeras även för investeringar i byggnad 106 som ska anpassas för gynavdelningen för 25 miljoner kronor och anpassning för ögonmottagningen i byggnad 120 för 20 miljoner kronor. Investeringar som Norran tidigare berättat om. Tak på tre byggnader ska också bytas för sammanlagt 30 miljoner kronor.

På frågan om det kommer att finnas pengar kvar till Skellefteå 2023 då stora investeringar sker i Umeå närmaste två åren och regionens ekonomi är dålig svarar regionrådet Peter Olofsson (S):

– Vi har följt fastighetsplanen på alla tre sjukhus. Umeås blev klar först och nu börjar vi trappa av där och trappa upp i Skellefteå. Vi har inget alternativ och det är bra att vi nu får det här på pränt i investeringsplanen.

Han tillägger att de över planperioden kan förutse vilka ekonomiska möjligheter de har till investeringar. Oppositionsrådet Nicklas Sandström (M) påpekar att det kommer att behövas en bra ekonomi för att kunna genomföra de rekordstora investeringarna under planperioden. Det håller Peter Olofsson med om och betonar att omställningsplanen som nu finns måste genomföras.

– Det finns i dag även mark som regionen äger i Skellefteå som kommunen vill ha. Det kan också ge extra medel till investeringar.

Den åldrande befolkningen och ett ökat vårdbehov har också lett till att behovet av medicinsk utrustning är mycket stor i länet som helhet, kanske större än någonsin, enligt handlingarna från tjänstemännen. Under nästa år finns behov av att investera 246 miljoner kronor i detta, men enligt plan var det 160 miljoner kronor. De största investeringarna gäller diverse röntgenapparater.

Det slutgiltiga beslutet tar regionfullmäktige.

Investeringar

2017–2020 har regionen investerat närmare fem miljarder kronor. I år är prognosen 1,1 miljarder kronor.

Investeringarna har ökat kraftigt på senaste tiden på grund av ökad digitalisering, den medicinsktekniska utvecklingen men mest på grund av upprustning och nybyggnation av fastigheter.

Under perioden 2021–2023 ska man investera ytterligare 2,4 miljarder kronor, varav drygt 1,7 miljarder kronor i fastigheter. Men detta är inte nog, om man ser till investeringsbehovet. Det handlar om 875 miljoner kronor fram till 2023. Dessa projekt flyttas alltså framåt.                                                                                                                            

Regionen har inte pengar för detta utan har lånat 2,6 miljarder kronor. För att fortsätta investera krävs ytterligare 600 miljoner kronor i lån. 

På NUS planeras byggnadsinvesteringar för 948 miljoner kronor under perioden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!