På måndagseftermiddagen presenterades majoritetens budgetförslag. Fokus ligger återigen på den starka tillväxten och samhällsomvandlingen som politikerna räknar med i Skellefteå. Men det dök även upp några oväntade satsningar.
Kommunalrådet Lorents Burman (S) påpekade att Skellefteå har förhållandevis låg arbetslöshet och att kommunen också klarat sig hyfsat hittills genom pandemin. Den har inneburit minskade skatteintäkter och ökade kostnader för att bromsa smittspridningen i kommunen. De statliga anslagen som delats ut gör det ändå möjligt att säkra välfärden framöver. Samtidigt kommer det att ta tid för konjunkturen att återhämta sig – därför måste kommunen hushålla med resurserna.
Budskapet var trots allt att investeringstakten kommer att bli fortsatt hög. Mellan åren 2021–2025 planeras investeringar på drygt 13 miljarder kronor i kommunkoncernen. Av detta satsats 3,8 miljarder kronor i kommunen, varav 15 procent är lån.
De största investeringarna i koncernen gäller elförsörjning, via vattenkraft. Kommunens största område är infrastruktur, följt av skola. Det största infrastrukturbygget är Karlgårdsbron, som beräknas kosta 227 miljoner kronor. Det ska också investeras i VA-nätet för Ursviken och Skelleftehamn för 40 miljoner kronor.
Majoriteten har även med vad de själva kallar en stor landsbygdssatsning på 56 miljoner kronor för att byta ut gatlysen.
– Det är en satsning på folkhälsan och på en levande landsbygd, sa Evelina Fahlesson (S).
Var den slutliga summan för detta landar på innan allt är bytt kan hon inte säga i dag, men hon nämner summan 150 miljoner kronor minst.
Kollektivtrafiken ska få ett utökat driftsanslag på 15 miljoner kronor och 16 miljoner kronor ska läggas på fossilfri uppvärmning. Dessutom ska 600 miljoner kronor satsas i hamnen.
Det ska investeras i Jörns skola för 38 miljoner kronor samt en i en ny skolpaviljong i Hjoggböle.
Majoriteten vill också tillföra driftspengar till vård, skola och omsorg 2021. Vård och omsorg ska få ett generellt driftstöd på 72 miljoner kronor, varav 47 miljoner kronor satsas på äldreomsorg. Det är både generella medel men också pengar till att stärka kompetensen inom vård och omsorg. Ny och befintlig personal kan få möjlighet att genomgå utbildning till vårdbiträde eller undersköterska på arbetstid. Majoriteten vill även satsa på mer anslag till nya trygghetsboenden. De lovar att fortsätta bevaka frågan om ett nytt vård- och omsorgsboende, även om de enligt Agneta Hansson (V) inte ser något behov av det i dag.
– Vi vet att framtidens åldrande befolkning kommer att ha andra behov än i dag, säger hon.
Även skolan ska få sammanlagt 63 miljoner kronor, varav närmare 51 miljoner kronor går till grundskolan. Dessutom läggs tio miljoner kronor extra på skolskjutsar. Nytt är att man tillskjuter medel för att utveckla genuspedagogik i skolan och på ett nytt internationellt program på gymnasienivå.
– Vi vill med det möta behovet av internationell utbildning, säger Agneta Hansson.
En annan nyhet är avgiftsfri kulturskola från årsskiftet. Fritidsinvesteringarna får stå tillbaka lite men majoriteten skjuter till ytterligare driftsmedel för att säkra de stora satsningarna som gjorts senaste åren, exempelvis Balderhallen och Florahallen. Genom att göra uttag ur Skellefteå Kraft kompenseras hyresökningen för kulturhuset för 30 miljoner kronor per år.