Transportstyrelsen har gjort en granskning av Praktiska gymnasiets transportprogram där elever läser ett treårigt gymnasieprogram som efter avslutad utbildning kan ge jobb som lastbilsförare. Utbildningen ger också eleverna möjligheten att redan vid 18 års ålder ta körkort för tyngre fordon vilket betyder att eleverna inte behöver vänta tills de fyllt 21 vilket annars är kravet i Sverige för att få behörighet för den typen av fordon.
Bland annat har gymnasieskolan i Skellefteå rapporterat in elever som inte genomfört utbildningen och inte slutfört samtliga kurser som krävs för att säkerställa att eleven har tillräckliga kunskaper för att bli en säker yrkesförare. Skolan har dessutom inte kunnat visa att elever fått den träning med fordon som eleverna har rätt till när de går programmet.
När Norran är i kontakt med Transportstyrelsen visar de flera brister som de hittat. John Wahlgren, inspektör på Transportstyrelsen, berättar:
– Vi ser mycket allvarligt på de här bristerna. När skolan skickar in en rapport till oss så ska den visa att en elev fullföljt och betygsatts i samtliga kurser som varit föremål för samråd mellan Transportstyrelsen och Skolverket. Det som bland annat har hänt är att skolan skickat in rapporter till oss utan att elever slutfört sin utbildning men ändå fått chansen att köra fordon som de annars hade behövt vänta till 21 års ålder med att köra, och det är ju inte rätt.
Vad ser ni för fel från skolan i det här fallet?
– Om en elev får en behörighet utan att ha fått den kvalitativa utbildning som det här ska syfta till så tycker jag delvis att man åsidosätter kraven för den här typen av körkort, säger han och fortsätter:
– Den andra delen kan vara att kunskaper som yrket kräver inte finns hos eleven, och det kan ju få konsekvenser i trafiken. Saknas det riskfyllda moment i utbildningen kan det leda till att man inte är tillräckligt rustad för de utmaningar som man möts av i trafiken.
Vad kan det här få för konsekvenser för skolan?
– Konsekvenser och åtgärder kan jag inte säga någonting om men det pågår en tillsyn, det är det enda jag kan säga.
Praktiska gymnasiets tillförordnade rektor, Jens Forsgren, har efter att utredningen landat i hans händer sett över vad som legat bakom bristerna.
– Först och främst känns det här väldigt tråkigt. Det som är tydligt är att det måste skett en miss i kommunikationen av administrationen gällande vad som är grundläggande för behörighet.
Hur drabbar det här era elever?
– De eleverna som har fullföljt utbildningen vid nuläget blir ju inte drabbade men det som kvarstår är ju att det felaktigt rapporterats in vissa elever som inte fullföljt behörighetskrav men de har vi återkallat nu.
Transportstyrelsen säger att det här är “allvarligt”.
– Det är det. För det är ju ett reglerat avtal som Transportstyrelsen har med skolor som driver dessa utbildningar följs, för det är ju specialregleringar inom EU som gör det möjligt för skolor att bedriva den här utbildningen på gymnasienivå, säger han och fortsätter:
– Jag kan berätta att vi har förbättrat kvalitetssäkringen och följer nu nya rutiner. Jag själv kommer att granska alla rapporteringar innan de når Transportstyrelsen så att jag kan garantera att det här har gått rätt till.