Stor skillnad på bostadsprisutvecklingen

Under flera år steg slutpriset på bostadsrätter i Västerbotten och månad efter månad slogs nya rekord i prisutvecklingen. Det senaste året har bostadsmarknaden dock sett helt annorlunda ut. VK har tittat på vad som hänt på bostadsmarknaden i länets två största städer det senaste året respektive de senaste fem åren.

Trots att ökningen på bostadsrättspriserna varit stor i Umeå också är det i procent inte ens i närheten av prisökningen i Skellefteå.

Trots att ökningen på bostadsrättspriserna varit stor i Umeå också är det i procent inte ens i närheten av prisökningen i Skellefteå.

Foto: TT

Skellefteå2023-10-02 21:00

I Sverige har priset på bostadsrätter ökat i samtliga län under de senaste fem åren, i snitt med 18 procent. Men i Västerbotten har priserna ökat mer än så. VK rapporterar om ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som Fastighetsbyrån sammanställt.

I länet har bostadsrättspriserna i snitt ökat med 22 procent de senaste fem åren. Detta trots att prisutvecklingen gått bakåt med i snitt sex procent under det senaste året. I riket som helhet har bostadspriserna sjunkit med i snitt fyra procent det senaste året.

– Under omständigheterna känns ändå en prisnedgång på fyra procent inte så dramatisk. Och om vi zoomar ut lite och tittar på femårsperspektivet så har vi fortfarande betydande prisuppgångar på många ställen, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

Att priserna i snitt har stigit med 22 procent i länet de senaste fem åren innebär i kronor en ökning med i snitt 341 346 kronor. Ökningen i kronor för hela landet som helhet de senaste fem åren har i snitt varit 412 007 kronor.

Om vi jämför prisutvecklingen på bostadsrätter i Umeå och Skellefteå de senaste åren har de sett rätt olika ut. Under den senaste femårsperioden har bostadsrättspriserna ökat med i snitt hela 36 procent i Skellefteå. Trots att ökningen varit stor i Umeå också är det i procent inte ens i närheten av prisökningen i Skellefteå. De senaste fem åren har bostadsrättspriserna i Umeå i snitt ökat med 17 procent.

– De stora satsningarna i regionen och framför allt i Skellefteå med den nya batterifabriken har lett till en större inflyttningsgrad. Fler människor, både från Sverige och världen, är på jakt efter en ny bostad i Skellefteå vilket ökar efterfrågan och priset på bostadsrätter, säger Jan-Erik Lööf, franchisetagare och fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Skellefteå, i pressmeddelandet och fortsätter:

– Trenden de senaste åren har varit väldigt positiv, men det senaste året har vi, likt många andra orter, sett en nedgång på grund av rådande ekonomiska läge, fler köpare och säljare väljer att ta det försiktigt.

Precis som Jan-Erik Lööf säger har priserna sjunkit det senaste året. I Umeå med tre procent och i Skellefteå med hela 21 procent.

Fakta

Skellefteå

Medelpris april 2018–augusti 2018: 1 038 615. Medelpris april 2023–augusti 2023: 1 413 602. Prisförändring 5 år: 36 procent. Prisförändring i kronor: 374 987.

Umeå

Medelpris april 2018–augusti 2018: 1 804 386. Medelpris april 2023–augusti 2023: 2 109 178. Prisförändring 5 år: 17 procent. Prisförändring i kronor: 304 792.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!