– Vi hoppas nu att regeringen finner incitament som gör att linjer som den här ska kunna finnas kvar, säger Charlotte Holmberg Jakobsson till Norran Affärsliv.
Robert Lindberg, vd för Skellefteå Airport, har inte hört något om att Norwegian ska lämna Skellefteå.
– Men det finns en generell oro om passagerarvolymen på Skellefteå Airport skulle minska, vilket den nu inte gjort utan tvärtom har den ökat. Införandet av flygskatten kom mycket olämpligt för oss i Skellefteå, säger han.
Han ”hoppas vid Gud” att den positiva utvecklingen ska fortsätta så att Skellefteå även fortsättningsvis kan erbjuda flygtrafik från två bolag.
– Om ett av bolagen slutar med trafiken till Skellefteå skulle det vara ett mycket allvarligt avbräck för den tillväxt som nu sker i kommunen, konstaterar Robert Lindberg.
Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson för Centerpartiet och riksdagsledamot från Västerbotten, är mycket upprörd över beskedet.
– Det här är absolut inte vad Västerbotten behöver ha hängande över sig efter Nextjets konkurs. Det är riktigt allvarligt om en viktig del av de alternativa färdvägarna hotas, säger hon i ett pressmeddelande.
Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare, menar att detta är ett politiskt skapat problem.
– Att flygskatten skulle påverka linjer som på marginalen varit lönsamma borde regeringen förutsett när man valde att gå fram med en reform som i praktiken bara flyttar utsläppen och försämrar Sveriges konkurrenskraft gentemot omvärlden, kommenterar hon i ett pressmeddelande.
Förutom hotet mot linjen Arlanda- Skellefteå har Stockholms Handelskammare även informerats om att linjen mellan Stockholm och Las Vegas läggs ner och att fler långlinjer från Arlanda kan drabbas av nedläggning eller få färre avgångar.
Linjen mellan Stockholm och Oakland/San Francisco kommer vara stängd denna vinter och riskerar att på sikt läggas ner permanent.
Linjen mellan Stockholm och Oakland/San Francisco har varit viktig för att binda samman det svenska tech-klustret med Silicon Valley.
Samtidigt uppger Norwegian att Norge och Danmark får betydligt större kapacitetsökningar än Sverige.
– Det antyder att det har blivit mindre attraktivt att satsa på Sverige jämfört med grannländerna. Regeringen har ett uttalat mål om att Arlanda ska vara nordens ledande flygplats och då hade det varit mycket bättre att satsa på storskalig produktion av biodrivmedel för att på allvar sänka utsläppen, menar Maria Rankka.