På området vid Skellefteå kraft arena var det fullt med brandbilar, ambulanser och poliser på onsdag förmiddag. Det pågick nämligen en stor samövning mellan de tre yrkeskategorierna. Till hjälp hade de cirka 40 personer som spelade skadade eller deltog på annat sätt.
Johanna Orädd, till vardags sjuksköterska på akuten, var en av deltagarna och skulle låtsas att hon hade en bäckenfraktur och låg på marken bredvid en rökfylld bil.
– Det är utmaning så klart, men det ska bli väldigt roligt. Vi lär oss hur vi samplanerar och samkör allting, säger Johanna Orädd.
Johan Marklund, räddningstjänsten, är en av dem som har varit med och planerat övningen. När hans kollegor kommer till platsen är han en av dem som övervakar räddningsinsatsen för att sedan kunna redovisa hur det gick.
– Det har varit bra och intressant. Det är ett nytt ämne med pågående dödligt våld för oss i räddningstjänsten. Polisen har ju jobbat med i några år. Vi har pratat om det ganska mycket, men det här blir den första stora övningen för oss, konstaterar Johan Marklund.
Skottlossning
Strax efter 10 larmades SOS alarm om en trafikolycka utanför arenan. Först på plats var räddningstjänsten i Skellefteå och när de kom fram fick de genast veta av ett vittne att det förekom skottlossning inne i arenan.
Den skadade personen som låg utanför dörrarna lyftes till skydd bakom brandbilarna. Även vittnen som befann sig ute och räddningspersonalen tog skydd i väntan på polisens insatsstyrka.
– Pågående dödligt våld är ett tema från MSB (Myndigheten för skydd och beredskap) och polisen sedan några år utifrån det som har hänt i omvärlden. Så det är ett aktuellt ämne för oss att ta tag i, säger Johan Marklund, räddningstjänsten, samtidigt som han ser på när polisens insatsstyrka tar sig in i arenan för att gripa personerna som har skjutvapen därinne.