Han arbetar som ordningsvaktssamordnare vid polismyndigheten för de fyra nordligaste länen och har sett hur antalet aktiva ordningsvakter har minskat under pandemin.
– För ett år sedan fanns det ungefär 850 personer, nu är den siffran cirka 780. Det har gått ner med ungefär nio procent. Jag är bekymrad över det här, säger Martin Wass.
En anledning är att det för tillfället bedrivs några grundutbildningar för framtida ordningsvakter.
– Här i region Nord skulle vi behöva ha ungefär två utbildningar per år, det har vi inte haft sedan 2018. Och nästa grundutbildning, som går i Luleå, har bara haft två sökande hittills. Den kommer nog ställas in.
Martin Wass har räknat på snittet för hur länge en ordningsvakt är aktiv inom yrket, hur många som inte förnyar sitt ordningsvaktsförordnande samt hur många nya personer som utbildas. Han säger att det är svårt att göra en prognos, men om siffrorna ger en fingervisning så förutspår han ett underskott inom de närmaste åren
– Det går inte att med säkerhet säga att de som väljer att inte förnya förordnandet slutar eftersom pandemin har dödat alla arbetstillfällen, men det kan vara så att när samhället återgår till det normala så kanske ordningsvakter har kommit på att de inte ska jobba som det. Samtidigt får vi inte in några nya till yrket. Det tycker jag är alarmerande, säger han.
Ett annat orosmoln är enligt Martin Wass de ökade kostnaderna för den enskilde att utbildas till ordningsvakt. Det har också blivit dyrare för arrangörer att anlita ordningsvakter.
– Kan man anordna helgfester eller marknader i Västerbottens inland med en 300-procentig prisökning? Det här är ingenting jag välkomnar, säger han.
Carl Lindberg, affärskoordinator vid Securitas i Skellefteå, ser också en risk för brist på ordningsvakter de kommande åren.
– Det beror på hur många uppdrag som finns. Kommer det fler uppdrag behövs det fler ordningsvakter. Det hänger ju ihop. Speciellt med tanke på utvecklingen i Skellefteå, det blir potentiellt en ganska stor efterfrågan med tanke på allt som händer i stan.
Han pekar också på ett generellt ökande behov av ordningsvakter.
– Det är den riktningen som samhället rör sig åt. Det gäller inte bara lokalt här i Skellefteå utan säkerhetsbranschen i hela Sverige. Den typen av behov kommer mer och mer, det rimmar illa med att inte ha fler utbildningar. Det kommer finnas ett ständigt behov.
Han ser inte lika oroande på den minskande numerären aktiva ordningsvakter, i alla fall för Skellefteås del.
– En del har väntat med att förnya ordningsvaktsförordnandet då det förnyas i samband med en fortbildning, som har pausats under pandemin. Jag tror de kommer att förnya dem senare.
Däremot ser han det svaga inflödet av nya ordningsvakter som ett problem på sikt.
– Det handlar om att man måste locka fler till att söka till yrket. Det kan finnas en nidbild om hur en ordningsvakt är och ska vara, många känner att det inte är någonting för dem. Det handlar om kommunikation, säger Carl Lindberg och fortsätter:
– Man behöver definitivt inte vara stor och stark som många tror, sunt förnuft och god kommunikativ förmåga är a och o. Vi ser gärna att fler, och gärna att kvinnor söker sig till branschen i större utsträckning.