Sedan ett år tillbaka har det pågått renoveringar och uppdateringar av maskinparken vid röntgen i Skellefteå.
Under 20018 och början av 2019 byttes tre apparater för skelett- och lungröntgen samt mammografin ut mot nya. Samtidigt fräschades lokalerna upp.
Uppfräschningen av lokalerna är en följd av normalt slitage, men också för att man har byggt nya våtrum, omklädningsrum och delar av korridorer. Det beror alltså inte på att det skulle vara problem med miljön i lokalerna.
I dagarna installeras den andra av två datortomografiapparater, även kallade CT, i renoverade lokaler. Maskinerna som byttes ut hade mer än tio år på nacken.
Innan årsskiftet ska dessutom en ultraljudsmaskin bytas ut.
Väger ton
De två röntgenlabben har renoverats och byggts om under sammanlagt 13 veckor. Att installera själva CT-maskinerna tar vardera ytterligare tre veckor.
Det handlar om avancerade maskiner på sammanlagt 3,6 ton som måste tas in bit för bit i labbet och därefter kalibreras. Inuti skalet finns roterande delar som väger två ton och man vill inte få obalans i dem.
Här kan du se ett kort klipp från kalibreringen av maskinen:
Båda labben har dessutom fått nya kylanläggningar i taken. Anledningen till att man kyler rummen är att dessa maskiner alstrar mycket värme. Och maskinerna måste ha jämn temperatur för att ta bra bilder.
– Nu är det bara ett par veckor bort innan de är i full drift, säger projektledare Robert Malm.
I full drift innebär det cirka 45 undersökningar per dag. I huvudsak används de till buk-, thorax- och hjärnröntgen. Många utredningar gäller cancer av olika slag.
Flyttkarusell och fler renoveringar på lasarettetSer fler detaljer
Röntgensjuksköterskan Jonas Mustonen tycker framför allt att det är skillnad i snabbhet.
– Jag får upp bilden direkt och kan se om den blev bra. Den gamla CT-maskinen tog tid på sig. Dessutom kan vi göra mycket mer, få fram mer information ur rådatan, säger han.
Han visar på en röntgenbild hur han kan variera kontrast och även plocka bort exempelvis proteser ur bildmaterialet.
– Vi kan även se vad en njursten består av och anpassa behandlingen efter det, säger han.
Regionen satsar på operationer i SkellefteåSammanlagt har renovering, anpassning och maskiner i dessa två CT-labb kostat cirka 20 miljoner kronor, varav själva maskinerna gick loss på cirka 18 miljoner kronor.
– Övriga röntgenapparater räknar man med håller ett tag till, säger Robert Malm.