Den extraordinära samhällsomvandlingen som nu sker i Skellefteå kan bli en råmodell för hur en etableringskommun ska fungera. Det som händer här har nämligen aldrig gjorts tidigare i Sverige, i alla fall inte i den här storleken.
– Därför finns det ett mycket stort intresse från andra kommuner både i Sverige och i andra länder, som står inför samma utmaningar att lära sig från Skellefteås erfarenheter. Här är bland annat utvecklingen av nya utbildningar en viktig del, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör Skellefteå.
På konferensen What if 2022 möts olika aktörer och intressenter från näringsliv, akademi och samhället för att under två dagar djupdyka i samhällsomvandling och framtidsfrågor.
– Detta är den första i raden av konferenser och möten som ska genomföras inom ramverket The Society Summit, berättar Kristina Sundin Jonsson.
What if 22 kommer att belysa frågan hur man agerar när det bästa händer, hur ett enskilt beslut om en stor etablering förändrar förutsättningarna för några av samhällets grundfundament och framtid.
– Etableringen av Northvolts första batterifabrik har lett till en snöbollseffekt som fått hela världens blickar att riktas mot oss när det gäller den extraordinära samhällsomvandlingen som sker i Skellefteå, säger Kristina.
På konferensen genomförs föreläsningar, samtal och paneldebatter om aktuella ämnen.
– Här ska vi dela med oss av våra erfarenheter i Skellefteå och Västerbotten och lära av andra som också har liknande erfarenheter, berättar Anna Pettersson, regional utvecklingsdirektör Region Västerbotten.
Årets två ämnesfördjupningar är ”Vuxenutbildning som tillväxtverktyg” och ”Ekonomisk brottslighet i kraftig samhällsexpansion.
– Vuxenutbildningen är en viktig del för att klara av denna enorma tillväxt. Det gäller att hitta sätt att realisera det livslånga lärandet och här har vi faktiskt kommit en bra bit på väg i Skellefteå, berättar Kristina.
Hon konstaterar att i Skellefteå håller de olika utbildningssystemen på alla nivåer att anpassas för att möta det ökade behovet av välutbildad arbetskraft.
Insatserna och arbetet som sker i denna samhällsomvandling kommer att vara vägvisare och modell för många andra platser i Europa som ligger utanför storstadsområden. Det handlar främst om hur man klarar arbetet med tillväxten och samhällsplaneringen. Konferensen är en del av North Sweden Green Deal. Ett EU-projekt med syfte att mobilisera och staka ut en gemensam färdriktning samt att bygga kapacitet för att hantera samhällsomvandlingen till följd av de nya investeringar och etableringar som följer i klimatförändringens spår.
– Det är många pusselbitar som måste komma på rätt plats för att skapa en hållbart tillväxt- och samhällsutveckling, säger Anna Pettersson.
Hon konstaterar att Umeå växt under en längre tid och nu är det Skellefteå som blomstrar extremt snabbt. Hon betonar att tillväxten inte bara berör Skellefteå utan alla kommunerna i länet. 2021 ökade befolkningen i 9 av länets 15 kommuner jämfört med året innan.
– På kommunal nivå hade Vindelns kommun den procentuellt största ökningen och även i Skellefteås grannkommuner har befolkningen ökat. I Västerbotten har kommunerna verkligen krokat arm med varandra på ett mycket bra sätt, avslutar Anna Pettersson.