Stor arbetsbörda när undersköterskor ska få ny titel

Undersköterskorna i kommunen riskerar att ses som ett B-lag och arbetstidskraven för att uppnå yrkestiteln kan leda till fusk bland oseriösa aktörer. Det anser Skellefteå kommun som yttrat sig över ett förslag som rör kompetenskrav och bestämmelser kring de nya yrkestitlarna som ska införas.

Undersköterskor ska få skyddad yrkestitel från 2025.

Undersköterskor ska få skyddad yrkestitel från 2025.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skellefteå2020-10-08 07:00

Regeringen beslutade i oktober 2017 att utreda hur undersköterskeyrket skulle kunna regleras. Syftet var att öka kvalitet och säkerhet i hälso- och sjukvården och omsorgen. 

I april 2019 lämnades ett betänkande till regeringen som föreslog att en skyddad yrkestitel skulle införas för undersköterskor. Utredningen visade nämligen att det fanns utbredda kompetensbrister hos yrkesgruppen. 

Då yrket varit oreglerat har vem som helst kunnat anställas som undersköterska utan relevant utbildning. Just nu är frågan ute på remiss från socialdepartementet.

Skellefteå kommun är en av åtta kommuner som lämnat sina synpunkter. Kommunen anser att förslaget saknar fokus på kommunens undersköterskor eftersom man enbart nämner hälso- och sjukvårdens undersköterskor. Detta kan innebära att kommunens verksamheter ses som ett B-lag, ”som mindre attraktiva och mindre kvalificerade”. Kommunen oroar sig för att detta ska leda till att kvaliteten inom socialtjänsten sjunker.

De ser också att det kan bli en stor börda för arbetsgivaren att utfärda en massa arbetsgivarintyg. Detta för att redan anställa ska kunna bevisa sin kompetens och arbetstid, för att få sin yrkestitel. Kommunen anser att arbetsgivaren bara borde kunna lämna över en lista över medarbetare som möter kraven, till Socialstyrelsen.

För att uppnå kraven för att få en yrkestitel måste en anställd ha arbetat fem år heltid senaste tio åren. Men kommunen tror att detta skulle kunna utnyttjas av mindre seriösa arbetsgivare, genom att intyga att medarbetare har formell kompetens fast de inte har det.

Detta gäller

Tanken är att förändringen ska ske under en övergångsperiod från första januari 2025. Övergångsperioden är tio år.

Den som redan har en tillsvidareanställning med yrkestiteln undersköterska ska få använda den under vissa förutsättningar.

När man ansöker om titeln under denna period ska utbildning från gymnasiet eller komvux, enligt äldre bestämmelser, bedömas som likvärdig under vissa förutsättningar.

Under två år från första januari 2025 ska den som varit undersköterska och jobbat heltid i fem år under de senaste tio åren få bevis om rätt att använda yrkestiteln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!