Stolptallar ger mervärde för skogsägarna

Ni ser dem här och där: tallarna som står ståtligare, längre och rakare än de flesta av sina släktingar. Så har de också fått namnet skogens filéer och används vid stolpproduktion. ”I ett bra bestånd kan mer än tio procent av talltimmervolymen bli stolpar”, säger skogsinspektor Roger Hedlund vid Norra Skogsägarna.

Mikaela Berglund och Roger Hedlund är ute och tittar på ett område där många så kallade stolptallar finns i trakten av Kåg

Mikaela Berglund och Roger Hedlund är ute och tittar på ett område där många så kallade stolptallar finns i trakten av Kåg

Foto: Foto Jeanette Lövgren

Skellefteå2018-10-13 11:56
undefined
Mikaela Berglund och Roger Hedlund är ute och tittar på ett område där många så kallade stolptallar finns i trakten av Kåg

Norran Affärsliv träffar honom och Mikaela Berglund, virkesområdeschef i Skellefteå älvdal, Norra Skogsägarna, för att prata om toppkvaliteten i tallbeståndet, skogsfiléerna.

De levereras i Norra Skogsägarnas fall till Agnäs Stolpfabrik i Bjurholm som producerar svarvade stolpar av furu. De tar emot stolptallar från hela Norra Skogsägarnas medlemsområde från Härnösand i söder till Tornedalen i norr.

Stolpfabriken har en specifik stolpbil som kör runt i hela området och hämtar tallarna.

Utseendet

– En tall kan ha stolpkvalitéer, men det är inte säkert att det blir en stolpe för det. Det beror på vad marknaden efterfrågar för dimensioner och eventuella skador som inte framkommer vid första anblick, berättar Mikaela Berglund.

Ute i skogen är det lätt att förstå det Mikaela berättar. Träd som i första skedet kan se helt perfekta ut, raka, långa och ståtliga, kan vid en noggrannare anblick ha skador eller fel, smalna av på fel sätt eller vika av ett antal grader.

Alla entreprenörer i Skellefteå har gått stolputbildning och är alltid inställda på att få ut stolp ur en fin tallpost.

– Det finns ett apteringssystem i skördaren. Det är inriktat på att få ut så mycket pengar som möjligt till markägaren ur varje träd . Det föreslår också hur trädet ska kapas, säger Roger.

– Stolparna är en extra kvalitet som vi betalar för genom stolpprislistan och extra tillägg för våra medlemmar.

Upp till 150 år

Kort sagt: fin skog ger bra betalt.

Det här handlar om träd som vårdats under generationen. Tallarna kan vara 100-150 år.

Det innebär att skogsägaren måste skapa förutsättningar för något denne sannolikt aldrig själv kommer att se skördas.

undefined
– En tall kan ha stolpkvalitéer, men det är inte säkert att det blir en stolpe för det. Det beror på dimension och kvalitet, berättar Mikaela Berglund.

– Det är lätt att se skillnad på skötta skogar och skogar som bara lämnats åt sitt öde. Det är ett extremt långsiktigt arbete att jobba med skog, konstaterar Roger.

70 000 stolpar

Norra Skogsägarnas stolpfabrik i Agnäs producerar 60 000-70 000 kraft- och telestolpar per år, mest på export.

– De största kunderna under det senaste året återfinns i Marocko, Frankrike, Spanien, Israel, Italien, Grekland och Baltikum.

– I sydliga länder används stolparna även vid uppsättning av fiber, säger Mikaela.

För bara tio år sedan fanns det ungefär tio miljoner stolpar i Sverige.

– I dag grävs mycket av ledningarna ned, men det går inte att göra överallt. Dessutom byts en ansenlig mängd kraft- och telestolpar ut varje år, så vi känner tillförsikt även fortsättningsvis, berättar Mikaela.

Tall

Tallen Pinus sylvestris är en art i släktet tallar med utbredning i framför allt norra Asien och Skandinavien och centrala delarna av västra Europa. Naturligt växer den främst på magra ståndorter på inte allt för höga höjder och lämpaTallenr sig för trakthyggesbruk och extensiv skötsel. Trädet blir oftast 20–30 m högt och kan bli omkring 800 år gammalt. Tall finns i hela Sverige, och man kan urskilja två varieteter, låglandstall och fjälltall. Arten är Sveriges näst vanligaste trädslag efter granen. 37,7 procent av virkesförrådet på skogsmark i Sverige utgörs av tall. Tallen är vanligast förekommande i norra Norrland där 49,1 procent av virkesförrådet utgörs av tall. (Källa: Skogen.se)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!